De multe ori in ultimii ani auzim numerosi termeni pe care credem ca ii intelegem, cu toate cu nu i-am aprofundat nicicand. Ce inseamna „work-life balance”? Cand a aparut, de ce a aparut si ce semnificatie are?

Daca aruncam un prim ochi pe Wikipedia, primim urmatoarea definitie: „Echilibrul munca-viata este lipsa de opozitie intre munca si alte roluri ale vietii. Este starea de echilibru in care cerintele vietii personale, vietii profesionale si vietii de familie sunt egale. Echilibrul munca-viata consta, dar nu se limiteaza, la aranjamente flexibile la locul de munca care permit angajatilor sa desfasoare si alte activitati sau programe ale vietii personale sau de familie. ”

Work-life balance (trebuie sa admitem ca suna mai bine in limba engleza), este un termen relativ recent, fiind folosit pentru prima data in Marea Britanie si SUA, spre sfarsitul anilor 1970 si respectiv 1980.

Daca insa aruncam un al doilea ochi ceva mai in detaliu, avem alte raspunsuri.

O analiza complexa a literaturii ar releva faptul ca echilibrul vietii profesionale si a vietii personale, este influentat de o multime de factori, are numeroase perspective si criterii prin care poate fi analizat sau definit.

Kopelman&Co. (2006), Kossek&Ozeki (1998) – pun accentul pe ore de lucru flexibile, politici avantajoase pentru concedii, sprijin furnizat de angajator pentru descarcarea de responsabilitatile legate de ingrijirea familiei de catre angajati

Grover&Crooker (1995),  Kossek&Ozeki (1998), Lobel&Kossek (1996) – au aratat faptul ca programe privind viata profesionala,  nu contribuie doar la mentinerea unui echilibru dintre viata profesionala si cea personala, insa si la atitudinea generala a angajatului, a productivitatii la locul de munca

Ujvala Rajadhyasha (2012) – releva faptul ca in India, in programele privind echilibrul dintre viata profesionala si viata personala, angajatorii pun accent pe egalitatea              de gen, ingirjirea copiilor, cresterea gradului de constientizare a sanatatii si gestionarea stresului, aratand totodata si faptul echilibrul vietii profesionale si al vietii personale al angajatilor casatoriti este strans legat satisfactia generala si performanta la locul de munca.

Madhurima Das si K B Akhilesh (2012) – au dezvaluit faptul ca echilibrul vietii profesionale si al vietii personale depinde foarte mult de diverse variabile precum varsta, diferentele de gen si mediul ocupational al angajatilor

Reimara Valk&Vasanthi Srinivasan (2011) – echilibrul vietii profesionale este influentat de sase variabile principale, cum ar fi influenta familiei asupra deciziilor legate de viata, responsabilitatile multiple carora o persoana trebuie sa le faca fata, identitatea profesionala si perceptia sinelui, provocari in atingerea unui echilibru munca-viata si strategii pentru abordarea provocarilor, procedurilor si politicilor organizationale si sprijinul din partea societatii.

Prin urmare se poate concluziona faptul ca echilibrul dintre viata profesionala si personala este influentat de numeroase variabile interdependente si interrelationare, cu atat mai mult cu cat perspectiva din care este abordat subiectul are o relevanta puternica.

Directiva Uniunii Europene privind echilibrul dintre viata profesionala si viata personala, a fost adoptata de Parlamentul European in aprilie 2019, intrand in vigoare la 1 august 2019. Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au la dispozitie 3 ani sa adopte legi specifice, reglementari si dispozitii administrative necesare pentru a se conforma directivei.

Directiva aduce un set de actiuni legislative menite sa modernizeze cadrul juridic si politic actual al Uniunii Europene, cu scopul de a sprijini mai bine echilibrul dintre viata profesionala si personala a parintilor sau ingrijitorilor, de a incuraja un tratament egal al concediilor parentale intre barbati si femei, precum si de a aborda subreprezentarea femeilor pe piata muncii.

De asemenea, directiva este insotita de un set de masuri politice concepute pentru sprijinul statelor membre in atingerea obiectivelor unui echilibru mai bun intre viata profesionala si personala, implicand incurajarea utilizarii fondurilor europene pentru imbunatatirea furnizarii formale de servicii de ingrijire, asigurarea protectiei parintilor si ingrijitorilor impotriva discriminarii sau concedierii si eliminarea dezincentivelor economice pentru ceilalti membri ai familiei care contribuie la venitul lunar. Motivatia si obiectele elaborarii directivei au fost oficial expuse de catre Comisia Europeana, citand textul chiar din draftul initial al propunerii directivei: „În urma retragerii propunerii făcute de Comisie în 2008 referitor la revizuirea Directivei 92/85/CEE a Consiliului privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează (denumită în continuare „Directiva privind concediul de maternitate”), Comisia și-a anunțat intenția de a pregăti o nouă inițiativă ce ar urma să adopte o abordare mai largă care să țină seama de evoluțiile societale din ultimul deceniu[1].

Directiva in limba romana poate fi descarcata aici: https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:84205176-2b39-11e7-9412-01aa75ed71a1.0013.02/DOC_1&format=PDF

Un aspect interesant a fost dezvoltat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), realizand un index menit sa compare situatia tarilor pe baza a 11 criterii identificate ca esentiale in ceea ce priveste atat conditiile materiale ale vietii, cat si calitatea vietii. Acestea sunt: locuinta, venitul, jobul, comunitatea, educatia, mediul, angajamentul civic, sanatatea, satisfactia vietii, siguranta, si echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Conform studiului, tara cu cel mai bun echilibru intre viata profesionala si viata personala este Olanda (notata cu 9,5 din 10 puncte), urmata de Italia (cu 9,4), Danemarca (cu 9,0), Spania (cu 8,8), Franta (cu 8,7), Lituania (cu 8,6), Norvegia (cu 8,5), Belgia (cu 8,4), Germania (cu 8,4), Suedia (cu 8,4), Elvetia (cu 8,4) si Rusia (cu 8,3).

Daca vreti sa contribuiti si cu raspunsurile voastre, linkul de interes este urmatorul: http://www.oecdbetterlifeindex.org/responses/ .

 

Bibliografie:

https://ec.europa.eu/info/index_en

https://en.wikipedia.org/wiki/Work%E2%80%93life_balance

https://www.oecd.org/

https://www.statista.com/

https://www.managementstudyguide.com/

[1]           A se vedea Comunicatul de presă din 2015 al Comisiei Europene, intitulat: În sprijinul părinților: Comisia retrage propunerea blocată privind concediul de maternitate și pregătește terenul pentru o nouă abordare.