Cu 215 voturi pentru, 7 contra si 100 de abtineri, Legea de aprobare a OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta a fost adoptata de Camera Deputatilor (for decizional). Urmeaza promulgarea si respectiv publicarea actului normativ prin care se aproba celebra „ordonanta a Elenei Udrea”. Ordonanta incearca o promovare declarativa a turismului romanesc dar dincolo de acest lucru tichetul de vacanta redenumit voucher ramane singura facilitate creata bugetarilor pentru un concediu decent, dupa suspendarea primelor de vacanta incepand cu anul 2010. Aplicarea ordonantei emise in 2009 a fost suspendata pana in prezent.

Legea prin care ordonanta a fost aprobata aduce modificari relevante actului initial. Tichetele se redenumesc vouchere, sunt netransmisibile si se emit in conditii foarte stricte. valoarea lor maxima fiind de 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.
Asa cum se poate observa din legea (inca nepublicata), entitatile care acorda bonuri de valoare denumite vouchere de vacanta se impart in doua: cele care angajeaza personal cu contract individual de munca (personal contractual) si institutiile publice. Primele „pot acorda”, in timp de insitutiile publice „acorda” vouchere, vocatia imbracand o nuanta imperativa, asa cum era formulata si in ordonanta din 2009.

SNLP (prin FSAPAS PUBLISIND) este semnatarul unicului contract colectiv de munca (CCM) din Romania in care este prevazuta acordarea tichetelor de vacanta in mod imperativ. Viziunea SNLP la momentul 2009 cand s-a semnat CCM, a vizat exact cadrul actual in care angajatorii pot aprecia ca acordarea de tichete este doar o vocatie si nu o obligatie. Contactul colectiv a mentinut obligatia angajatorului indiferent de suspendarea ordonantei, la fiecare renegociere cu MJ/ANP.

Extras din CCM la nivel de grup de unitati ANP ART. 51

(1) Angajatorul acordă salariaţilor, în condiţiile legii, tichete de vacanţă.
(2) Angajatorul va negocia cu sindicatele reprezentative, în perioada de fundamentare a proiectului de buget pentru anul următor, cuantumul tichetelor de vacanţă pentru un salariat, în condiţiile legii.

Trebuie retinute insa si dispozitiile care limiteaza acordarea de vouchere in functie de prevederile bugetare (SNLP se va asigura de efectuarea demersurilor necesare in acest sens), precum si faptul ca acestea sunt emise doar de catre Autoritatea Nationala pentru Tursim pentru unitati turistice autorizate de respectiva autoritate:

Extras din Legea pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 (3) Voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.