Cele 5 confederatii sindicale au decis astazi sa ridice pentru o zi boicotarea Consiliului Economic si Social, pentru a acorda o ultima sansa parteneriatului social. Maine sindicatele vor participa la CES. Intre cei trei reprezentanti ai BNS in CES se afla si presedintele PUBLISIND/SNLP. Daca reactia Guvernului va fi la fel de opaca ca si cele precedente, sindicatele vor sti ca a ramas o singura cale, sens in care incep deja pregatirile concrete pentru proteste.

Federatiile afiliate BNS, printre care si FSAP PUBLISIND, au termen pana marti 31 ianuarie 2012 sa comunice numarul de participanti la proteste pe care ii pot asigura. In acest sens, sindicatele afiliate PUBLISIND, vor oferi cifre cat mai exacte, tinand cont si de dorinta maxima de actiune a membrilor de sindicat, manifestata pe toate canalele posibile, in ultimele saptamani.

Adresa BNS:

24 IANUARIE 2012
Către: Federațiile și Filialele Județene BNS
Stimați colegi,

În cursul zilei de 24 ianuarie 2012 a avut loc o întâlnire a reprezentanților celor cinci confederații sindicale reprezentative, reuniune în cadrul căreia s-a luat în discuție blocajul major existent în dialogul social la nivel național.

Împreună cu colegii noștri de la celelalte confederații am solicitat Guvernului în cadrul Consiliului National Tripartit organizarea unei sesiuni extraordinare a plenului Consiliului Economic și Social. Ca răspuns la solicitarea noastră, joi, 26 ianuarie 2012, va avea loc această ședință extraordinară la care partea sindicală a decis să participe.

La ședința CES de joi vom solicita modificarea regulamentului de organizare și funcționare al acestei instituții și înlocuirea părții guvernamenatale cu reprezentanți ai societății civile. De asemenea, vom solicita ca din plenul CES să facă parte cel puțin un reprezentant al confederațiilor patronale reprezentative.

În cazul în care vom întâmpina în continuare o abordare agresivă sau opacă la orice formă de dialog din partea Guvernului, confederațiile sindicale se vor retrage din Consiliul Economic și Social.

Dincolo de această ultimă încercare de a debloca dialogul social, rămân însă nesoluționate o mulțime de probleme legate de piața muncii și de relațiile de muncă.
Din acest motiv, fără a ”confisca” mișcările de protest din această perioadă la care participăm mulți dintre noi în calitate de cetățeni, rugăm filialele județene să facă demersurile legale necesare pentru organizarea de acțiuni sindicale de protest la nivel local începând cu data de 30 ianuarie, pentru cel puțin două săptămâni.

Filialele BNS și Cartel-Alfa vor fi organizatorii protestelor la nivel local (aprobările se vor lua în comun) însă așteptăm alături de noi orice lucrător care subscrie listei noastre de revendicări. Lista de revendicări este disponibilă atasat. Menționăm că aceasta a fost înaintată Guvernului printr-o scrisoare deschisă semnată de cele cinci confederații sindicale.

În ceea ce privește acțiunile la nivel național, așteptăm din partea federațiilor membre BNS estimări privind numărul de persoane care ar putea participa la un protest în București în perioada următoare.

Vă rugăm să ne trimiteți estimări inițiale până marți, 31 ianuarie 2012, urmând să aprofundăm discuțiile pe acest subiect în cadrul unui Birou Executiv.

Revendicările noastre sunt legate strict de piața muncii și de relațiile de muncă și sunt cerințe pe care acest Guvern le cunoaște deja foarte bine. Refuzul soluționării acestora nu poate înseamna decât acțiuni de protest până la demiterea Guvernului Boc.

Președinte BNS
Dumitru Costin,

 

Revendicari

Problemele / Nemulțumirile lucrătorilor reprezentați
de cele cinci confederații sindicale

1. Modificarea Codului muncii și a legislației muncii, neținându-se cont de acordul dintre toate confederațiile sindicale și confederațiile patronale reprezentative la nivel național structurate în federații profesionale, care are ca efect și eliminarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național;

2. Nerespectarea Acordului Național din anul 2008 privind evoluția salariului minim în România, fapt care a condus la acordarea unui salariu minim garantat în plată pentru anul 2012 la o valoare nejustificat de mică;

3. Disponibilizări colective în toate sectoarele de activitate fără a lua măsuri concrete prin care să se creeze noi locuri de muncă;

4. Lipsa politicilor de conservare a locurilor de muncă din economie, precum și neaplicarea șomajului tehnic în anii 2011 și 2012;

5. Actuala lege a pensiilor care nu respectă drepturile lucrătorilor și nu ține cont de condițiile de muncă în care aceștia șiau desfășurat activitatea;

6. Denigrarea și încercarea de distrugere a mișcării sindicale, inclusiv prin restricționarea dreptului la grevă sau nerespectarea prevederii de încasare a cotizațiilor sindicale în sectorul bugetar