Asa cum am precizat intr-o postare precedenta Ministerul Sanatatii a demarat consultarile pentru finalizarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de munca prevazute in anexa II la Legea – Cadru nr. 153/2017 precum si conditiile de acordare a acestuia ce urmeaza sa intre in vigoare la 01.03.2018, si a invitat ieri, 13.02.2018 federatiile sindicale reprezentative in sectorul Asistenta Sociala la discutii.
Federatia PUBLISIND este reprezentativa in acest sector inca din anul 2011, iar la intalnirea de ieri au participat doi reprezentanti ai organizatiei noastre: Pasare Nicolae , vicepresedinte PUBLISIND pe acest sector si Rucsandra Nichitelea , presedinte al sindicatului ASIS.
Anterior PUBLISIND a transmis ministerului propunerile noastre asupra proiectului, propuneri ce au fost sustinute in cadrul sedintei de catre cei doi reprezentanti.
Propunerile noastre au vizat in principal Anexa 9 la regulament, anexa ce vizeaza Sporurile acordate în baza prevederilor art.14 de la Capitolul II din Anexa nr. II la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru personalul din unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără personalitate juridică/serviciile sociale cu sau fără cazare.
In cadrul sedintelor desfasurate pe parcursul anului 2017 am transmis o serie de propuneri, ce au fost preluate si inserate in actuala forma de regulament transmisa spre consultare. Principalele propuneri transmise si sustinute in sedinta de ieri au vizat:
- Locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, conform prevederilor art.14 alin. (1) lit.a), in sensul stabilirii limitei inferioare la 65% ;
- Locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru personalul din unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare, conform prevederilor art.14 alin.(1) lit.d), in sensul introducerii a doua noi puncte care vizeaza acordarea sporului si pentru: servicii din cadrul DGASPC şi serviciilor publice de asistenţă socială, care funcţionează în conformitate cu HG 797/2017, precum si pentru servicii de ingrijire in centre a persoanelor adulte cu dizabilitati care sunt dependente de servicii sociale de baza si necesita servicii specializate de recuperare ;
- Spor de până la 7,5% din salariul de bază pentru asigurarea continuităţii în muncă si pentru asistentii personali;
Alte aspecte discutate in cadrul sedintei au vizat: introducerea creselor pentru a beneficia de sporurile stabilite prin acest regulament, introducerea obligativitatii in sarcina angajatorului pentru a solicita efectuarea determinarilor/ expertizarilor intr-un timp limitat de la intrarea in vigoare a regulamentului, reducerea perioadei de referinta in functie de care se face evaluarea criteriilor ( inregistrarea de imbolnaviri profesionale, indicilor de morbiditate, accidentele de munca) de la 10 ani la 5 ani.
PUBLISIND isi reprezinta membrii in toate situatiile necesare, iar apararea intereselor afiliatilor nostri este prima noastra prioritate.