Unul dinte cele mai inalte standarde in ce priveste siguranta alimentara in lume este detinut cu certitudine de catre Uniunea Europeana, in primul rand din prisma setului foarte bine definit al legislatiei curente, in vederea mentinerii sigurantei alimentelor, dar si furajelor.

Intre tarile membre exista posibilitatea de schimb al infomatiilor, prin intermediului unuia dintre cele mai importante instrumente de siguranta alimentara si anume ‘Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje’, prescurtat RASFF. Prin aceasta masura, se garanteaza o reactie foarte rapida a autoritatilor de siguranta alimentara in situatia in care apare vreun risc pentru sanatatea publica.

Baza legala este data de articolul 50 din Regulamentul (CE) nr. 178 din 28 ianuarie 2002 al Parlamentului European si al Consiliului, care stabileste principiile si cerintele generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, dar si de stabilire a procedurilor din domeniul sigurantei produselor alimentare.

Legea (cunoscuta si ca Legea alimentara generala) incepe cu esenta, prin care se justifica necesitatea existentei ei: „Libera circulație a produselor alimentare sigure și sănătoase reprezintă un aspect esențial al pieței interne și contribuie substanțial la sănătatea și bunăstarea cetățenilor, precum și la interesele lor sociale și economice.”

Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje, a fost infiintat tocmai pentru a oferi posibilitatea autoritatilor avand ca profil siguranta alimentara, sa poata realiza cat mai prompt schimbul de informatii atat de important, cu privire la riscurile care ar putea afecta sanatatea publica, fiind astfel posibila luarea unor masuri imediate. Acest sistem ofera un serviciu continuu pentru asigurarea certitudinii ca notificarile in regim de urgenta sunt atat trimise, cat si receptionate, putandu-se oferi astfel un raspuns colectiv rapid si corect.

Datorita acestui sistem, foarte multe riscuri privind siguranta alimentelor au fost, sunt si vor fi evitate, mult inainte ca acestea sa poata provoca daune colaterale.

Surse
https://food.ec.europa.eu/
https://eur-lex.europa.eu/
https://en.wikipedia.org/