Atac dupa atac, prim-ministrul Cîțu a luat la tinta mai intai bugetarii si apoi sindicatele. Deranjat de proteste, de fumigene, de criticile noastre, Cîțu si-a cam pierdut si ultima bruma de echilibru in mesajele lansate in media, aceasta fiind singura forma de dialog pe care o cunoaste. S-a saturat si de sindicate, vrea sa le inchida. Ne face hoti, vrea sa opreasca cotizatiile si sa scape de reactii in acest mod. Acest tip de abordare din partea unui premier este fara precedent in Romania post-decembrista.

Nu stim daca fumul nostru colorat l-a enervat intr-atat dar ii promitem ca nu ne oprim si va mai primi mesaje colorate de la PUBLISIND. Am vazut ca dor actiunile in Piata Victoriei si cele de la Cotroceni. De aceea le vom repeta, cu maxim de energie. Am invatat multe in aceste prime doua luni din 2021 in care am organizat 10 mitinguri in capitala si aproape 60 in teritoriu la prefecturi sau penitenciare angrenand multe mii de oameni in protestele prin care am sanctionat blocarea legii de salarizare, taierea voucherelor, amenintarile cu taieri de salarii dar si antagonizarea salariatilor din privat cu cei din public prin manipulari mediatice parsive. Iar ceea ce am invatat ne va ajuta la organizarea unor actiuni din ce in ce mai vizibile, care sa marcheze guvernarea actuala.

Daca prim-ministrul Romaniei vrea sa inghete si dialogul ca salariile, eliminand sindicatele, noi cei din PUBLISIND, alaturi de colegii de miscare din BNS ii declaram razboi. Suntem decisi sa murim doar luptand. Desi noi nu credem ca Florin Cîțu va reusi sa-si duca planul la capat, pentru ca suntem totusi in Europa, unde printre valorile democratiei se regaseste si dreptul de a protesta, de a critica puterea.

Este poate cea mai grea perioada pe care Romania o travereseaza dupa revolutie, si iata ca tocmai in aceasta perioada avem in fruntea executivului un premier ostil bugetarilor, un premier care vrea sa distruga sistemul public si nu sa-l reformeze asa cum declara (reforma nu se face taind bugete), un premier care, agasat de sindicate, promite ordonante de urgenta pentru blocarea cotizatiilor.  Dupa ce in campanie au promis ca ne va fi mai bine! El va incerca, noi ne vom opune. Vom vedea care pe care! Exact in acest punct suntem!

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Florin Vasile Cîțu de către Congresul Național BNS

Bucureşti, 04-03-2021

Congresul Blocului Național Sindical, reunit statutar astăzi, 04.03.2021, în București, în urma analizei suitei de declarații publice pe care le-ați făcut domnule Prim Ministru Vasile Florin Cîțu la adresa mișcării sindicale din România, constată următoarele:

Sursa: Congresul National al Blocului National Sindical

1. Ați dat dovadă de o crasă necunoaștere a prevederilor constituționale și legale ce stau la baza exercitării dreptului la liberă asociere  a lucrătorilor din România, ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului.

Libertatea de a funcționa în baza statutelor proprii, de a-și alege reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea sau de a a-și formula programe proprii de acțiune sunt drepturi garantate de lege și nici o autoritate publică (așa cum este și cazul dvs Domnule Cîțu) sau patronat nu au voie să intervină în modul în care sunt exercitate aceste drepturi.

Justiția este singura care validează statutele, procedurile și certifică corectitudinea proceselor de alegere a liderilor sindical, în conformitate cu prevederile legale și cele ale statutelor proprii.

Se pare că dumneavoastră domnule Cîțu, la fel ca și alți oameni politici ajunși în funcții înalte în acești 30 de ani, v-ați obișnuit ca o dată ajunși la putere să puneți în funcție de conducere oamenii dvs. Ne confundați cu o instituție publică domnule Cîțu! Avem dreptul să ne alegem liber oamenii care să ne conducă!

Ca să vă ajutăm să înțelegeți repede am extras alăturat prevederile Constituției, prevederile legii dialogului social și prevederile a două documente internaționale ratificate de România și pe care aveți obligația să le respectați.

 

  • CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, art.9, prevede că:“Sindicatele, patronatele și asociațiile profesionale se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor lor, în condițiile legii.”
  • LEGEA 62/2011, art.2, alin.(1), prevede că:“Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.”,
  • CONVENȚIA OIM 87/1948, ratificată de România, prevede la art. 3, că: “(1). Organizaţiile de muncitori şi patroni au dreptul să-şi elaboreze statutele şi regulamentele administrative, să-şi aleagă liber reprezentanţii lor, să-şi organizeze gestiunea şi activitatea şi să-şi formuleze programul de acţiune. (2). Autorităţile publice trebuie să se abţină de la orice intervenţie de natura sa limiteze acest drept sau să-i împiedice exercitarea legală.”
  • CARTA SOCIALĂ EUROPEANĂ REVIZUITĂ, la art.3 – Dreptul sindical, prevede că: “In vederea garantării sau promovării libertății lucrătorilor și patronilor de a constitui organizații locale, naționale sau internaționale pentru apărarea intereselor lor economice și sociale și de a adera la aceste organizații, părțile se angajează ca legislația națională să nu aducă atingere sau să fie aplicată de o manieră care să aducă atingere acestei libertăți.”

Intențiile dvs declarate nu încalcă doar legislația națională, pe care de altfel ne-am obișnuit în ultima perioadă să o aplicați doar acolo unde vă convine. Încălcați cu această inițiativă tratate și convenții internaționale ratificate de România. Vom avea grijă ca abordarea dvs împotriva drepturilor sindicale și împotriva principiilor de bază ale Uniunii Europene să fie cunoscute la nivelul tuturor instituțiilor europene și internaționale cu atribuții să sancționeze un astfel de derapaj.

Acum nu mai puteți spune că nu ați știut!

2. Inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la ”plata automată a co