Cu ocazia unui comunicat de presă de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, ministrul Simona Bucura – Oprescu a reiterat, printre altele, obligativitatea transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2023/970 privind transparența salarială până în luna iunie 2026. Scopul directivei este de a combate discriminarea salarială și de a contribui la eliminarea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați în UE.

Documentul a fost publicat la data de 17 mai 2023 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene având rolul de a stabili anumite standarde de transparență salarială, prin:

  • introducerea unor obligații de raportare pentru marii angajatori cu privire la egalitatea de remunerare;
  • reglementarea dreptului angajaților la informații din partea angajatorului cu privire la nivelul lor salarial și la nivelurile salariale medii;
  • crearea unor mecanisme care îmbunătățesc aplicarea principiului egalității de remunerare.

Printre cele mai importante aspecte ale directivei ce ar trebui transpuse în legislația proprie se regăsesc:

  • Obligația companiilor să divulge, la cererea salariaţilor, criteriile utilizate pentru stabilirea salariului, informații despre salariile lor și nivelurile medii ale salariilor pentru lucrătorii care desfășoară aceeași muncă sau, mai important, muncă de valoare egală, defalcate pe sex.

  • Dreptul solicitanților de locuri de muncă de a primi informații despre intervalul de salariu al rolului (incluzând aparent atât salariul anual, cât și compensația variabilă).

  • Obligația angajatorilor să raporteze despre diferențele de salarizare dintre lucrătorii de sex feminin și bărbați din aceeași „categorie” și cerința ca angajatorii, în anumite circumstanțe, să efectueze o „evaluare comună a salariului”, în cooperare cu reprezentanții lucrătorilor, în vederea identificării, remedierii și prevenirii diferențelor nejustificate.

  • Obligația companiilor de a renunţa la clauzele de menţinere a confidenţialităţii salariilor din contractele individuale de muncă.

Directiva reglementează şi o nouă obligație de raportare către autorități a diferențelor salariale între femei și bărbați. Astfel, începând cu anul 2027 angajatorii cu peste 250 de angajaţi vor trebui să raporteze anual diferenţele de remunerare dintre femei şi bărbaţi in timp ce pentru angajatorii cu 100-250 de salariaţi, raportarea va trebui făcută o dată la 3 ani.

Așadar, până la jumătatea anului 2026 legislația românească va trebui armonizată cu reglementările internaționale, iar angajatorii vor trebui să întreprindă demersuri premergătoare precum adaptarea politicilor de recrutare, implementarea de proceduri pentru abordarea plângerilor de discriminare rasială sau de gen, revizuirea și actualizarea politicilor de salarizare, dar și a sistemelor de evaluare.