Președintele României Klaus Iohannis a solicitat joi, 2 martie 2020, premierului Victor Orban acordarea unui bonus lunar de 500 de euro medicilor care lucrează cu pacienți infectați cu noul coronavirus COVID-19. Solicitarea președintelui a fost transmisă în cadrul videoconferinței în care s-a discutat situația critică de la spitalul Suceava:
”Și vreau în acest cadru să vă anunț de o măsură pe care am solicitat-o Guvernului României, în acest sens am avut astăzi mai multe discuții. Personalul medical, medicii noștri sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. […] Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu Premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete.”
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat vineri, 3 aprilie 2020, că suma pe care ar urma să o primească cadrele medicale implicate în lupta contra epidemiei ar urma să fie stabilită până luni în: ”Până la ședința de Guvern ar urma să se decidă și cuantumul pe care îl va primi fiecare.”
Ieri, 06.04.2020, în cadrul ședinței Guvernului României a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență. Noua ordonanță prevede decontarea din fonduri europene a cheltuielilor salariale cu asistenții sociali/lucratorii sociali care sunt implicați în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate in izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19:
Însă, chiar dacă art (2) prevede că măsura nu este eligibilă pentru asistenți / lucrători sociali sprijiniți deja în cadrul proiectelor aflate în derulare și finanțate prin Programul operațional ”Capital Uman” (POCU), art. (3) permite beneficiarilor aflați în situația de la art. (2) să solicite modificarea contractelor de finanțare prin act adițional, încheiat cu acordul partilor, în vederea actualizarii activităților eligibile in cadrul proiectelor, pentru a asigura masurile de sprijinire a persoanelor în vârstă aflate in izolare la domiciliu pe perioada de epidemie COVID-19:
În ciuda declarațiilor și promisiunilor cu privire la stabilirea ”până la ședința de Guvern a cuantumului pe care îl va primi fiecare”, următorul articol din OUG – Art. 8 prevede că decontarea ”stimulentului de risc” se va face în limita sumelor alocate în cadrul Programului operațional „Capital Uman”, nefiind menționat un cuantum fix, respectiv cuantumul declarat ulterior de 500 de euro.
Chiar dacă în cadrul actului normativ adoptat ieri în cadrul ședinței de Guvern nu este stipulat cuantumul stimulentului de risc, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat luni că a fost aprobat, în ședința de Guvern, stimulentul de risc de 2.500 de lei pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavii de coronavirus COVID-19:
Textul integral al OUG poate fi consultat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului României: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/OUG-2.pdf