Inca din 19 iunie 2020, a fost adoptata si transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2020 privind modificarea şi completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă. Prin acest act normativ Parlamentul Romaniei extinde acordarea stimulentului de 2500 lei brut pe luna si pe durata starii de alerta. Accesati legea.
La acest moment OUG 43/2020 modificata mai intai la data de 11 mai 2020 prin OUG 64/2020 apoi pe 20 iunie 2020 prin Legea (de aprobare) 82/2020, prevede posibilitatea acordarii stimulentului inclusiv pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, insa strict pe perioada stării de urgenţă, ca pentru toate celelalte categorii.
Legea de aprobare a OUG 64/2020 vine si cu modificarile mult asteptate operate in prevederile OUG 43/2020, extinzand perioada de aplicare si pe durata starii de alerta, prin admiterea amendamentului propus de deputaţii Adrian Solomon, Eugen Neaţă, Irinel Stativă, Ionela Dobrică şi de senator Liliana Sbîrnea. Presedintele Romaniei nu s-a exprimat inca privitor la promulgare, desi a primit legea pe data de 19 iunie 2020, intrucat Guvernul Romaniei a uzat de un drept constitutional si a depus sesizare la CCR. Prin sesizarea depusa, Guvernul Orban evidentiaza o serie de riscuri in special in plan bugetar solicitand admiterea sesizarii privind neconstitutionalitatea amendamentelor admise si astfel respingerea legii.
Ramane de vazut ce va decide Curtea constitutionala si in functie de aceasta decizie, personalul din asistenta sociala ar putea beneficia de acest stimulent in conditiile legii, retroactiv, pe toata durata starii de alerta. Accesati sesizarea.
Cu privire la stimulentul de 1150 lei brut in suma fixa pentru angajaţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru angajaţii centrelor rezidenţiale destinate altor categorii vulnerabile, publice şi private care au fost izolaţi preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă, aprobat prin OUG 82/2020, Parlamentul Romaniei a respins ordonanta prin vot aproape unanim dat pe 14 iulie 2020, insa legea de respingere nu a fost inca promulgata de Presedintele Romaniei care a primit-o pe data de 16 iulie 2020.
Pana la promulgarea si respectiv publicarea legii de respingere, OUG 82/2020 este practic in vigoare cu aplicare limitativa strict pe durata starii de urgenta. In situatia in care stimulentul de 1150 lei a fost totusi acordat in anumite judete conform OUG 82/2020, nu vedem niciun impediment in acordarea cumulativa a celor doua categorii de stimulente avand in vedere temeiul legal distinct si fara vreun risc de incompatibilitate sau excludere reciproca intre cele doua drepturi. Pentru a fi siguri ca nu gresim, am contactat informal Ministerul Muncii si Protectiei Sociale care ne-a confirmat corectitudinea interpretarii.