Nu deviem de la calendarul nostru de actiuni pana cand nu avem o perspectiva clara de solutionare a revendicarilor. Nu numai ca nu renuntam la proteste dar le vom dubla in scurt timp cu mitinguri care se vor organiza de politistii de penitenciare dar si in alte domenii de activitate. Daca acest guvern a crezut ca este suficient sa preia puterea si sa taie fara nicio reactie sociala, cel putin noi cei din PUBLISIND, ii contrazicem!

Miercuri pe 20 ianuarie sindicalistii din penitenciare, grefa judiciara, probatiune, tineret si sport, asistenta sociala si politie, au scandat in fata Ministerului Justitiei redecorand complet intrarea in institutie precum si trotuarul din fata MJ cu lozinci contra masurilor de austeritate. Mitingul din Bucuresti a fost dublat de mitinguri la prefecturi (Constanta, Prahova si Mures)! Actiunile continua miercuri pe 27 ianuarie la Ministerul  Afacerilor Interne, precum si la prefecturile Maramures, Satu Mare, Bihor, Mehedinti, Galati, Botosani, Sibiu, Timis si Olt. Apoi vom protesta la MFP, Parlament, Guvern si la Cotroceni.

In fiecare miercuri la ora 10,00 avem deci sesiune de scandat lozinci la care ne asteptam sa participe din ce in ce mai multi colegi. Indemnam la schimbarea mediului virtual cu cel stradal, chiar daca uneori conditiile meteo nu sunt prielnice. Multi dintre cei care au participat pentru prima data la un protest au admis ca descarcarea este benefica iar prin modul in care PUBLISIND organizeaza actiunile chiar se stabilesc noi standarde.

Haideti alaturi de noi, chiar si cei care nu va simtiti afectati la acest moment in mod dramatic de masurile luate pana in prezent de guvernarea PNL-USR. Daca nu gasiti suficiente motive pentru iesirea in strada, ganditi-va ca dupa anul 2021 al inghetarilor urmeaza cel tarziu un 2022 al taierilor, desi noi credem ca acutizarea masurilor de austeritate se va produce chiar in anul curent.

Cu ocazia mitingului din 20 ianuarie, o delegatie PUBLISIND formata din Dumitru Costin presdinte BNS, Stefan Teoroc presedinte PUBLISIND, Catalin Traistaru vicepresedinte PUBLISIND (grefa judiciara), Otilia Ganea presedinte SNCSP (probatiune) a participat la o intalnire cu Ministrul Justitiei Stelian Ion, ocazie cu care au fost transmise revendicarile principale pe cele 3 domenii de activitate care apartin de justitie, puternic reprezentate in PUBLISIND – penitenciare, grefa si probatiune, in total – 16.000 de membri.

Pe domeniile grefa judiciara si probatiune, problematica principala consta in inechitati salariale de corectat precum si in necesitatea modificarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor dar si a statutelor celor doua categorii profesionale, fiind urgenta intrunirea in grupuri de discutie distincte pe domeniile respective. Ministrul Stelian Ion a receptionat aspectele discutate fara a oferi raspunsuri clare, Presedintele PUBLISIND insistand pe determinarea federatiei de a continua mitingurile conform calendarului facut public la care se vor adauga actiuni in penitenciare daca problemele bugetare se confirma pentru anul 2021, cu riscul de blocare a concursurilor aflate in derulare in Politia Penitenciara.

Delegatia PUBLISIND a cerut Ministrului Justitiei sa informeze Prim-ministrul Romaniei cu privire la continuarea actiunilor de protest si totodata la deschiderea noastra pentru dialog in cazul in care partea guvernamentala este dispusa chiar si post factum la dezbateri cu partenerii sociali. Motivul principal al actiunilor noastre este exact lipsa dialogului social care ar fi trebuit sa preceada masurile decise de Guvernul Cîțu.

1. Ministerul Justitiei – Bucuresti