Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare trage o concluzie: trebuie să ne vedem în continuare de viață și de prioritățile noastre, chiar în timp ce ajutăm cum putem refugiații. Miting BNS pe 6 aprilie 2022! PUBLISIND va participa cu cel puțin 1000 de membri.
Prioritatea SNPP: interesele membrilor
Suntem sindicat, adică o structură asociativă a polițiștilor de penitenciare care acționează în apărarea intereselor membrilor. Orice alunecare pe panta analizelor politice poate fi interpretată și sanționată chiar de membri. Deci nu facem analize. Membrii de sindicat au păreri puternice dar nu toate identice. Orice poziționare mai fermă într-o direcție, va atrage reacții ostile din partea cealaltă, iar SNPP îi reprezintă pe toți. Atât cu vaccinul cât și cu războiul, lucrurile stau cam la fel din această perspectivă. Plus că lucrăm într-un mediu dur și dinamic care ne educă să nu stăm mult pe gânduri înainte de o reacție.
Ne-am constituit în anul 2004 și după 18 ani de existență ne menținem ca sindicat majoritar cu aproximativ 6000 de membri. Celor care vor avea critici la acest număr, le spunem că avem oricând disponibilitatea pentru un recensământ sindical oficial și transparent, însă știm că se preferă evitarea. Nu este deloc ușor de rezistat presiunilor de tot felul inclusiv celor interne sau mai ales de mulțumit toate așteptările, dar faptul că un număr atât de mare de polițiști cred în principiile pe care noi le promovăm, în acțiunile pe care noi le susținem, ne motivează și ne împinge mai departe, oricât de mari vor fi obstacolele.
Chiar dacă analizele și poziționările ferme sunt mai dificile, pe subiecte delicate care împart poporul în tabere, totuși nu putem ignora ce se întâmplă chiar lângă noi. Suntem implicați chiar dacă indirect, prin suportul pe care încercăm să-l oferim celor afectați sau prin empatia pe care o simțim când vedem drama unor civili, a familiilor care cad victime. Rusia a decis să schimbe istoria, pentru că exact acest lucru se întâmplă acum, o repoziționare totală a elementelor care formeaza existența noastră prezentă. Fără să plonjăm în vreo analiză alambicată, trebuie să devenim toți conștienți (cu cât mai repede cu atât mai bine) că nimic nu va mai fi la fel ca înainte. Nu putem opri noi această dinamică, este prea târziu oricum să o mai poată opri cineva, dar putem să încercăm, să începem să înțelegem, să vedem și să urmărim cât mai clar propria linie, propriul drum, printre toate baricadele. Vom continua să trăim.
O pandemie a fost suficientă pentru a ne pierde libertăți fără de care nu știam exact cum se poate trăi. Cine ar fi crezut ca virusul care a ucis 6,3 mil de suflete, va deveni o simplă răceală în martie 2022. Ne spuneam că dacă am trecut peste asta, nimic nu ne mai sperie, ce ar putea fi mai rău? Dar dacă un virus ne-a ținut sigilați doi ani, cum va fi cu un război în care se trag rachete pe care le putem auzi din estul României? Avem guvernanți de carton, manipulați de interese și foarte sensibili la capital. Nu avem lideri politici în care să putem avea încredere și al căror model să îl urmăm în criză. Nu vor ezita să lovească fără milă în plan social pentru a securiza zonele de interes, iar semnele deja se arată.
Nici nu începuse bine conflictul din Ucraina, că Guvernul României a adoptat și publicat (!) rapid și în secret, o ordonanță (OUG 16/2022) prin care a eliminat scurt transparența decizională: “în cazul reglementării unei situații urgente sau a uneia care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării și anterior expirării termenului prevăzut de respectivul alineat”. Asta a fost prima lor grijă. Suntem unici în Europa, din nou. Am mai fost în 2010 cu tăieri salariale record, de 25%.
Având în vedere eliminarea obligației de a se consulta măcar pe marginea proiectelor de acte normative, în scurt timp va începe să curgă cu minuni de legi și ordonanțe de care vom afla de la Monitorul Oficial. Primul exemplu ar fi o lege care inventează “situația de criză”, o ieșire dubioasă dintr-o tipică stare de ceață care îi cuprinde pe guvernanții români în momentele critice: (extras) „prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”.
Nu credem că mai are cineva dubii că investițiile în industria de apărare vor crește substanțial (nu doar în România), iar acest lucru va impacta puternic bugetul. Multe alte lucruri vor afecta resursele financiare ale țării. Alinierea prețurilor la cele europene nu atrage și alinierea salariilor care oricum sunt departe (în jos) de cele din alte state europene. Prețul energiei a fost scăpat de sub control iar mai nou combustibilul este subiect de speculă și isterie. Aceste comportamente de tipul cozilor interminabile la benzinării, formate aproape instant pe baza unei simple postări pe Facebook, indică o sensibilitate maximă a oamenilor la cel mai mic zvon legat de război și de posibilele efecte asupra vieții în toate aspectele ei. Este suficient un mic zvon în social-media și lucrurile o iau instant razna.
Multe alte lucruri sunt de spus, însă le vom ataca pe rând în perioada următoare. SNPP nu s-a grăbit niciodată să se poziționeze sau să bată tobele, doar de dragul scenei. Mereu am analizat atent și am ales o cale care am crezut sau am știut că duce spre o destinație cât mai sigură. În loc de concluzie, mesajul nostru este simplu. Nu ne oprim din trăit. Nu ne oprim din ceea ce stă în responsabilitatea noastră să facem. De e pace de-i război, bucuroși le-om duce toate, spune poetul. Dar ne rugăm să fie pace. Și să nu mai moară oameni. Chiar și pe timp de război, fiind sindicat, ne vom face datoria, ne vom urma calea și vom lupta pentru interesele celor pe care îi reprezentăm. Astăzi în Biroul Executiv al Blocului Național Sindical s-a decis un miting de amploare, la care SNPP va participa, alături de sindicatele din PUBLISIND, cu un număr cât mai mare de membri. Data acțiunii este 6 aprilie!