Federatia PUBLISIND isi exprima sustinerea totala a actiunilor organizate de salariatii din cadrul sistemului de probatiune din Romania. PUBLISIND ia act cu revolta de faptul ca in cadrul unei structuri a Ministerului Justitiei insarcinata cu o misiune deosebit de delicata si importanta pentru societate, consilierii de probatiune din Serviciul de Probatiune Bucuresti au fost nevoiti sa inceteze lucrul spontan in cursul zilei de 20.01.2016 ca ultima cale prin care se transmite autoritatilor un mesaj clar: S-A DEPASIT LIMITA SUPORTABILULUI!

Romania a schimbat legislatia penala dar ca de obicei, guvernantii au uitat sa asigure si resurse pentru implementarea noilor norme. Presiunea a fost plasata integral in sarcina unui numar foarte mic de salariati care asigura supravegherea unui numar urias de persoane luate in evidente (peste 40.200). Nu numai ca ministerul de resort nu s-a obosit sa prevada finantarea unui numar corespunzator de posturi pentru realizarea obiectivelor insa nici nu a fost posibila incheierea unui protocol pentru asigurarea unei protectii minime in conditiile in care legislatia impune paza de catre jandarmerie.

PUBLISIND impreuna cu Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) va seta in perioada urmatoare un plan de actiuni in vedere solutionarii problemelor cu care se confrunta acest sistem abandonat de o clasa politica preocupata prea mult de propriile salarii si pensii speciale. Ministrul Justitiei trebuie sa intre in dialog cu reprezentantii PUBLISIND/SNCSP iar prioritatile constand in cresterea numarului de salariati si asigurarea pazei legale trebuie sa fie solutionate de urgenta. In caz contrar vom sustine salariatii in toate actiunile pe care acestia le vor decide spontan sau organizat prin intermediul structurilor asociative.

Comunicat de Presa

Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de  Probatiune

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) susține gestul consilierilor de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București.

Reacția colegilor este una firească, demult așteptată, demersurile lor anterioare fiind îndelung ignorate.

Pentru publicul larg,  facem o scurtă prezentare a noastră, a consilierilor de probațiune. Începem prin a sublinia, faptul că doar în capitală 5.000 de infractori liberi (cu pedepse neprivative de libertate) sunt supravegheați de  către 21 de consilieri de probațiune. Un simplu calcul arată că un singur consilier se ocupă de 250 de infractori. Cu eforturi care au ajuns la minimul toleranței, cei 21de consilieri sunt aceiași care trebuie să se împartă între supravegheați și inculpații care își așteaptă sentința. Instanțele solicită propuneri legale și pertinente din partea consilierului de probațiune, noi fiind cei care ne pronunțăm cu privire la cea mai adecvată pedeapsă și chiar la limitele acesteia (pentru minori).

Cei mai mulți dintre voi, opinia publică, cred că în supravegherea Serviciului de Probațiune sunt persoane care au comis infracțiuni cu un grad de pericol social redus, fapte izolate. Ne pare rau, dar trebuie să vă dezamăgim! Sunt persoane cu multiple infracțiuni, care merg de la ”banalul” furt la înșelăciuni, cămătărie, mită, trafic de influență, sechestrări, proxenetism, trafic de droguri , viol sau chiar omor.

În mijlocul acestui ”anturaj”, al  acestei lumi pestrițe, consilierului nu i se asigură nici paza, fiind nevoiți să ne păzim singuri.

Recunoaștem că experiența ne ajută să facem față celor mai multe incidente, însă nu garantăm pentru siguranța celorlalți.

Suntem singura alternativă la penitenciar și singurii a căror inițiativă/ al cărui acord pot conduce la impunerea de obligații sau scoaterea lor în cazurile persoanelor condamnate, și nu numai.

Poate nu știți cine nu suntem, pentru că am fost mereu discreți, fără a ne evidenția în presă printr-o publicitate negativă, dar suntem prezenți în fiecare etapă a procesului penal și după. Lucrările noastre se regăsesc în majoritatea dosarelor penale.

Nu exagerăm. Numărul persoanelor aflate în supraveghere (40.325 de persoane) a depășit demult numărul persoanelor aflate în penitenciar (28.000 de condamnați).

Nu ne mai ignorați, lucrăm pentru siguranța voastră!

Persoană de contact – Crina Mocanu, presedinte SNCSP , tel. 0769.638.628

Comunicat Serviciul de Probatiune Bucuresti

Serviciul de Probațiune București, ca urmare a deciziei consilierilor, își întrerupe activitatea în mod spontan.

Avem peste 5000 de persoane condamnate, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de 21 de consilieri de probațiune. La acestea se adaugă celelalte activități.

Problemele cu care sistemul de probațiune din România se confruntă au fost aduse la cunoștința Ministerului Justiției, însă ele nu s-au constituit niciodată într-o prioritate reală pentru minister. La problemele noastre am primit doar declarații formale de susținere. Nici un demers nu s-a finalizat. Aceasta în condițiile în care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupați de asigurarea siguranței cetățenilor.

În acest moment, apreciem că soluțiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activității reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenția asupra situației grave în care ne aflăm.

Solicitările noastre sunt:

  1. Repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție
  2. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție
  3. Plata orelor suplimentare
  4. Angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune
  5. Asigurarea pazei sediilor, a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare
  6. Asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice
  7. Demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri;
  8. Adoptarea statutului personalului de probațiune, precum și a regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru

Solicităm convocarea unei întâlniri între conducerea Ministerului Justiției și reprezentanți ai sistemului de probațiune din România care să conducă la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm.

Sistemul de probațiune din România se află în colaps. Aceasta este o problemă care nu mai suferă amânare!

Pentru mai multe informații, poate fi contactat domnul Gabriel OANCEA, telefon 0720670875.

Consilierii de probațiune din Serviciul de Probațiune București