Totul a inceput in urma cu aproape 10 ani! Prin ordin al ministrului justitiei, sporul pentru TBC se acorda atat in spitalele cu bolnavi TBC cat si in unitatile din acelasi perimetru cu acestea. In anul 2004 generalul Binisor, director general adjunct ANP, a suspendat acordarea sporului in penitenciarele din perimetru, insa nu a oprit si cazurile de imbolnavire in randul salariatilor. Intre timp personalul din penitenciare a fost demilitarizat si a dobandit drept de asociere sindicala. Pe acest fond, SNLP si-a facut temele si a pus pe rol o serie de procese contra deciziei de suspendare a sporului. Procesele au avut un parcurs diferit in functie de actiuni si avocati dar mai ales de instante si… juristi. Toate sunt castigate insa executarea sentintelor este o problema.

Daca la Spitalul Jilava si in Penitenciarul Jilava lucrurile au decurs mai simplu, la Penitenciarul Rahova elanul juridicos al aparatorului unitatii (nu si al personalului) a transformat procesul intr-un razboi al orgoliilor care acum produce situatii la care nu ne gandeam nici noi, desi totul a fost luat in calcul. Nu am absolut nimic cu juristii, cu atat mai mult cu cat am acelasi tip de pregatire. Printre ei sunt oameni de calitate si care sunt cu adevarat de folos unitatilor si personalului. Insa la Rahova, atributiile de serviciu au fost surclasate de ambitii si vom explica de ce sustinem asta.

In anul 2006 SNLP Rahova a câștigat definitiv si irevocabil procesul contra MJ si ANP privind acordarea sporului TBC pentru perioada 2004-2006. Pe parcursul a mai mult de 5 ani, Penitenciarul București Rahova prin intermediul consilierului juridic s-a opus platii sporurilor stabilite in hotararea judecatoreasca definitiva, pentru membrii de sindicat. In urma actiunilor derulate de SNLP, in data de 05.07.2012 prin biroul executorului judecatoresc a fost transmisa somatie partiala de plata pentru suma de 1.379.641,39 lei catre Penitenciarului Bucuresti Rahova. Deoarece nici in urma acestei somatii nu au fost efectuate platile, din data de 20 iulie 2012 au fost poprite conturile din trezorerie ale Penitenciarului Bucuresti Rahova!

Paralel cu aceasta actiune, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost deschis dosarul penal nr. 605/P/2012, ca urmare a plangerilor penale facute de 150 de membri de sindicat impotriva consilierului juridic care este acuzat de fals si uz de fals intelectual. Consideram ca raspunderea pentru urmările privind blocarea conturilor Penitenciarului Rahova, revine exclusiv celui care de peste 5 ani de zile se opune platii drepturilor salariale stabilite intr-o hotărâre judecatoreasca, indraznind sa sustina la finalul unor dispute juridice indelungate ca… sentinta este prescrisa. Nu stim care este premiul pentru un jurist care ar pune pe butuci un astfel de proces in care salariatii asteapta sa-si recupereze drepturile neacordate din anul 2004 (in scurt timp aniversam un deceniu!), insa suntem de parere ca atributiile de serviciu au fost de mult depasite in cazul de fata, facand loc abuzului, motiv pentru care asteptam finalizarea dosarului penal.