Sindicalistii din „MIPE Normalitate” continua protestele impotriva comasarii de programe fara alocarea resurselor umane necesare. Prin decizii hazardate, guvernantii genereaza un risc major de dezangajare a fondurilor europene alocate.

Comunicatul de presa

Sindicatul MIPE-NORMALITATE – afiliat la Federația PUBLISIND, organizează începând de astăzi orele 16:35 Grevă Japoneză la locul de muncă MIPE – PTJ, situat în București, clădirea S-PARK strada Tipografilor nr. 11-15.

Prin această acțiune angajații MIPE trag un semnal de alarmă Guvernului României, ministrului Marcel – Ioan BOLOȘ și opiniei publice asupra lipsei dialogului cu profesionistii din sistem în vederea identificării unor soluții viabile și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare și atragerea fondurilor europene.

Atragem atenția cu privire la faptul că, în contextul economic și politic actual, atragerea de fonduri europene ar trebui să reprezinte o prioritate pentru decidenții politici! Dialogul cu profesioniștii dedicați, care au depus eforturi remarcabile in ciuda deciziilor controversate luate de șefi numiți politic, reprezintă singura soluție viabilă pentru rezolvarea problemelor și menținerea unui nivel optim de absorbție a fondurilor europene, vitale pentru economia națională.

Preluarea activităților programului Tranziție Justă fără personalul specializat în aceasta activitate reprezintă un risc major de dezangajare a fondurilor europene alocate. Absorbția Programului PTJ de către Programul PDD (Programul Dezvoltare Durabilă) ar periclita implementarea PTJ, resursa umană din PDD fiind deja subdimensionată, așa cum se menționează în Raportul de audit de sistem nr. 200275/13.02.2025 emis de Curtea de Conturi a României.

Pe cale de consecință, formulăm următoarele revendicări:

  1. Personalul angajat în cadrul MIPE – Direcția Generală Tranziție Justă și Competitivitate Economică solicită o întâlnire de dialog social cu reprezentanții Guvernului si noul președinte al  Romaniei, privind adoptarea normelor și punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern 52/2018. Preluarea activității fără personalul specializat, conditie obligatorie pentru respectarea calendarului lansărilor de proiecte conduce la întarzieri inevitabile in implementare, respectiv atragerea banilor europeni.

  2. Identificarea unor soluții comune de punere in aplicare a OUG 21/2025, articolul XI, respectiv HG 52/2018, astfel încât sa nu pună în pericol absorbția fondurilor europene prin Programul Tranziție Justă.

  3. Realizarea unui studiu de impact si analiza efectelor nocive generate de implementarea HG 52/2018. Modificarea unui program funcțional, așa cum este Programul Tranziție Justă, care contribuie la absorbția de fonduri europene, poate duce Romania într-o criza economică mult mai adâncă decât este în prezent.

Profesioniștii din MIPE, conștienți de rolul pe care îl au în redresarea economiei, își exprimă disponibilitatea pentru crearea unor grupuri de lucru care să elimine disfuncționalitățile și să găsească soluțiile optime pentru atragerea de fonduri europene.

Echipa Federației PUBLISIND