UE trebuie să ratifice Convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor, după rapoarte referitoare la retragerea Poloniei.

Sindicatele europene cer ca liderii UE să acorde prioritate ratificării Convenției de la Istanbul în urma rapoartelor care indica faptul ca Polonia intenționează să se retragă din tratatul privind violența împotriva femeilor.

Ratificarea tratatului de catre UE, care a început în octombrie 2015, dar este încă blocată în Consiliul European, este de prea mult timp întârziată și ar asigura protecție și drepturi mai puternice, în conformitate cu legislația UE, pentru femeile și fetele din fiecare stat membru.

De asemenea, ar trimite mesajul potrivit celor cinci state membre care încă nu au pus tratatul în dreptul național, precum și celor care iau în considerare retragerea angajamentului de a preveni violența împotriva femeilor.

Peste 50 de lideri sindicali, inclusiv trei din Polonia, i-au scris deja presedintei Comisiei Europene, von der Leyen, pentru a cere aderarea la UE pentru a combate violența împotriva femeilor la locul de muncă.

Esther Lynch, secretarul general adjunct al Confederației Sindicatelor Europene, a declarant ca intârzierea inacceptabilă a ratificarii de catre UE a Convenției de la Istanbul a transmis mesaje greșite statelor membre despre importanța încheierii violenței împotriva femeilor.

Acțiunile de retractie a protecției pentru femei din Polonia fac parte dintr-o reacție din ce în ce mai ampla împotriva egalității de gen, ceea ce arată că nu putem lua progresele inregistrate drept definitive.

Esther Lynch a mai declarant ca liderii UE trebuie să facă acum o prioritate din ratificarea Convenției de la Istanbul la nivel european și în fiecare stat membru. Bunele intenții trebuie transformate în drepturi pentru femeile care se confruntă cu violență la locul de muncă și acasă.

Fragmente din scrisoarea adresata presedintei Comisiei Europene:

“Sindicatele din toată Europa susțin pe deplin apelul dvs. către Uniunea Europeană să facă tot posibilul pentru a lupta împotriva violenței împotriva femeilor. Violența împotriva femeilor nu se oprește la ușa casei unei femei. Violența fizică sau psihologică împotriva femeilor are loc și la locul de muncă, indiferent de sectorul în care lucrează, profesia lor sau nivelul educațional. Unele locuri de muncă sunt deosebit de vulnerabile, de exemplu asistenți medicali, profesori, îngrijitori, personal de curățenie, transport, comerț cu amănuntul și lucrători casnici și din sfera ospitalității. Riscul este insa real pentru toți:

– 63% dintre femeile care lucrează în transporturi în toată Europa au suferit cel puțin un act recent de violență;

– 1 din 4 lucrătoare din Olanda au fost expuse violenței din partea clienților, studenților sau pasagerilor;

– 50% dintre angajatele din domeniu sanatatii din Bulgaria au suferit acte de violență la locul de muncă.

Sindicatele și angajatorii joacă un rol important în prevenirea violenței împotriva femeilor la locul de muncă, instituind proceduri adecvate de raportare și înregistrare a violenței și hărțuirii la locul de muncă, susținerea victimelor și tratarea autorilor. DIn ce in ce mai mult, masuri impotriva violenței și hărțuirii sunt introduse în mod specific în contractele colective din întreaga Europă (iar CES a colectat informații despre 80 de astfel de acorduri).

Susținem cererile și propunerile concrete de stopare a violenței asupra femeilor. Vă suntem alături pentru a solicita

• Aderarea UE la Convenția de la Istanbul împotriva violenței împotriva femeilor;

• Sprijin, protecție și drepturi mai puternice pentru victimele violenței împotriva femeilor, dacă Convenția rămâne blocată în Consiliul European;

• Violența împotriva femeilor trebuie adăugată pe lista infracțiunilor din UE (sprijinirea prevenirii, protecție și reparații, inclusiv mandate europene transfrontaliere de arestare pot fi emise pentru infracțiuni de violență împotriva femeilor).

De asemenea, vă rugăm să luați măsuri urgente pentru a încuraja: •Ratificarea Convenției de la Istanbul de către cele șase state membre ale UE care nu au făcut acest lucru (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Marea Britanie);

• Ratificarea de către toate statele membre ale UE a Convenției 190 a OIM privind violența și hărțuirea la locul de muncă.

Aderarea UE la Convenția de la Istanbul și ratificarea de către statele membre a Convenției OIM ar stimula foarte mult eforturile sindicatelor, angajatorilor și altor organizații de a combate violența împotriva femeilor, inclusiv în lumea muncii.

Ar sprijini punerea în aplicare mai puternică a Acordului-cadru european al partenerilor sociali cu privire la hărțuire și violența la locul de muncă.

De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor din 25 noiembrie și in fiecare zi, dorim ca UE să sprijine lucrătorii și sindicatele lor și să atingă obiectivul nostru comun de a preveni violența împotriva femeilor la locul de muncă, acasă și peste tot unde apare, în toate țările Uniunii Europene.”

Sursa: BNS