Sedinta CNTDS a avut pe ordinea de zi doua subiecte: discutii privind salariul minim pe economie si stadiul elaborarii legii unitare de salarizare a personalului platit din fonduri publice.
Blocul National Sindical, confederatie la care suntem afiliati a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu aspecte ce vizeaza Legea nr. 62/2011, insa propunerea nu a fost acceptata, raspunsul transmis de Ministerului Muncii, a fost urmatorul:
Sedinta CNTDS de ieri a inceput la ora 13.00 si a fost deschisa de Primul Ministru care a anuntat ca intentioneaza ca in acest an salariul minim sa fie stabilit prin Hotarare de Guvern, in prima sedinta dupa alegeri. Incepand cu anul 2018 salariul minim va creste in baza unui mecanism ce va fi pregatit in perioada urmatoare, obiectivul Guvernului fiind acela de a avea o abordare realista care sa se realizeze imediat si sa nu afecteze negativ piata muncii. Partea guvernamentala a precizat ca sedinta de ieri a avut ca scop preluarea propunerilor partenerilor sociali in ceea ce priveste salariul minim, nefiind avansata nicio cifra in acest sens.
Opiniile partenerilor sociali au fost urmatoarele:
Opinia organizatiilor patronale: reprezentantii organizatiilor patronale au precizat ca sunt de acord cu cresterea salariului minim, cu urmatoarele precizari:
- Presedintele UGIR- domnul Constantin Paunescu a precizat ca doreste predictibilitate, in sensul ca doreste sa stie evolutia salariului minim pe urmatorii 5 ani.
- Presedintele CNIPMMR, domnul Florin Jianu, a precizat ca este de acord cu cresterea salariului minim, dar ar dori ca aceasta crestere sa fie acordata incepand cu 01 mai 2017, urmand ca in perioada urmatoare atentia sa fie concentrata pe constructia mecanismului de ajustare. Acesta a mentionat ca doreste sa fie derulat testul de stress pentru IMM-uri inainte de a decide cresterea salariului minim, si a precizat ca ar dori ca stabilirea salariului minim pentru 2017 sa fie sarcina urmatorului Guvern, propunere respinsa de Primul Ministru.
- Presedintele Concordia, domnul Adrian Manolache a precizat ca daca ar avea in vedere rezultatele studiului efectuat se poate intelege ca nu e oportuna o crestere a salariului minim, insa sunt de acord cu o posibila crestere dar fara a fi afectata angajabilitatea.
Opinia organizatiilor sindicale :
- Presedintele Cartel Alfa, domnul Bogdan Hossu a precizat ca avand in vedere calculele efectuate de ei pentru cosul minim de consum, salariul minim ar trebui sa fie 2.080 lei, dar sunt de accord cu 1500 lei din 2017.
- Presedintele Blocului National Sindical , domnul Dumitru Costin a precizat ca se doreste cresterea salariului minim de la 01.01.2017 si nu de la 01.05. 2017. Blocul National Sindical a lucrat pe mai multe variante de lucru , dar doreste ca o crestere a salariului minim sa fie insotita de o reducere a fiscalitatii pe salariile mici, respectiv indexarea deducerilor personale. Premierul Ciolos a precizat ca nu se doreste o noua modificare a Codului Fiscal, existand deja foarte multa presiune pe buget. Presedintele Blocului National Sindical i-a precizat Premierului ca pentru mediul de afaceri au fost gasite solutii pentru facilitate fiscale, acelasi lucru trebuie facut si pentru forta de munca De asemenea a precizat ca unele regiuni se confrunta deja cu deficite cronice de forta de munca, ar trebui cautate solutii astfel incat cresterea salariului minim sa fie mai consistent simtita in nivelul de trai al salariatilor.
Premierul Dacian Ciolos a propus ca decizia privind salariul minim sa fie pentru inceput asumata de sindicate si patronate si ulterior Guvernul va intra la masa discutiilor, insa s-a precizat ca daca salariul minim convenit este prea mare el nu va fi aprobat la nivelul respectiv de catre Guvern.
Avand in vedere opiniile exprimate s-a stabilit ca negocierile sa inceapa de saptamana viitoare, 05.12.2016, astfel incat sa se finalizeze in jur de 12-13 decembrie.
Sumarul studiului privind salariul minim poate fi consultat aici : sinteza_salariul_minim
In ceea ce priveste salarizarea in sectorul public, discutia a fost purtata doar cu Ministrul Muncii, Premierul Ciolos parasind sedinta. Au fost prezentate inca o data principiile pastrate in urma consultarilor purtate pe familii ocupationale, principiile pot fi consultate aici: ls_prezentare_cnt_28112016_v4. Nu a fost prezentat un proiect de lege, la insistentele partenerilor sociali s-a mentionat ca proiectul va fi transmis in cursul zilei de 29.11.2016.
Concluzionand:
- se asteapta ca proiectul legii unitare a salarizarii sa fie transmis in cursul zilei de 29.11.2016, insa nu va fi transmis catre Parlament in acest mandat.
- incepand cu data de 05.12.2016 vor incepe discutiile pe salariul minim pentru anul 2017, de asemenea se va definitva mecanismul de ajustare a salariului minim pentru urmatorii ani.
Sursa: reprezentat Blocul National Sindical in CNTDS- Dumitru Costin