Subiecte dezbatute:

Legea dialogului social
 
In conformitate cu legea noua, Guvernul trebuie sa stabileasca prin hotarare sectoarele de activitate (fostele ramuri ale economiei nationale) in conformitate cu Codul CAEN si cu consultarea sindicatelor
Confederatiile sindicale au facut o propunere de hotarare impreuna cu majoritatea patronatelor si a avut loc o intalnire si cu reprezentantii Guvernului
Propunerea este perfectibila si se lucreaza inca pe ea
Ramura administratie publica se transforma in sectorul administratie publica, aparare si salariati din serviciile de asigurari sociale
Am cerut ca din cuprinsul ramurii, atunci cand se vor solicita la INS (statistica) date despre numarul de salariati in vederea dobandirii reprezentativitatii, sa fie eliminati salariatii care nu au dreptul la asociere sindicala (armata, jandarmeria, etc)
Ramura sanatate si asistenta sociala se rupe in 2 sectoare: sanatate si evident asistenta sociala (asta ne avantajeaza pentru ca PUBLISIND poate obtine reprezentativitatea si in acest din urma sector)
Apare si ramura media unde PUBLISIND are 2 sindicate si daca va totaliza 7% din salariati poate deveni reprezentativa si in al 3 lea sector (in transport si agricultura e mai greu – sunt sectoare mari in care avem membri putini)
Restul nu prea ne intereseaza pe noi
Bine, reprezentativitatea este doar o prima tinta, ramane de vazut si ce se intampla la negocieri / aceasta este o alta poveste
In multe cazuri reprezentativitatea poate fi inutila iar in 3 ani se estimeaza ca f. multe contracte de ramura vor disparea
S-a stabilit un termen de 10 zile in care sindicatele si patronatele trebuie sa-si stabileasca pozitia ffinala si comuna pe proiectul de HG
Maine probabil ca va fi transmis calendarul intalnirilor urmatoare
In interiorul confederatiilor mai sunt 4-5 zile pentru eventuale observatii argumentate / trimiteti in cazul in care aveti propuneri
 
Fuziunea confederatiilor

Asa cum stiti procesul a inceput si are mari sanse sa se si finalizeze cu o decizie (de data asta)
A aparut insa o problema
Cartelul ALFA cei mai decisi la o fuziune au hotarat clar ca singura confederatie cu care sunt interesati de un astfel de proces este BNS !
BNS insa a oferit posibilitatea de a veni la masa tratativelor tuturor confederatiilor
Singura care a mai raspuns dar oarecum ambiguu a fost CNSRL Fratia
BEx BN a supus la vot cum se va merge in continuare
Riscul ca dispersarea negocierii sa blocheze rezultatul a generat o decizie doar in favoarea Cartel ALFA
Astfel, in continuare se va negocia doar cu aceasta confederatie
Au fost stabilite cateva puncte principale printre care la loc de cinste se gaseste patrimoniul si urmeaza alte intalniri
Urmatoarea intalnire – maine ora 13,00 – sediul Cartel Alfa (in echipa de 5 oameni a BNS se va afla si subsemnatul)
In cadrul BEx au fost dezbatute diferite aspecte in legatura cu afilierea, insa pozitia generala a celor prezenti este una pozitiva si lucrurile incep sa prinda contur
Urmeaza sa se stabileasca si un termen la care in cadrul Congreselor BNS-Alfa (se incearca direct un congres reunit pentru a nu se face in trepte, intai separat si apoi reunit – costuri enorme)
 
Consiliul BNS
De principiu se va organiza in perioada 6-7 iulie 2011 la Eforie Nord (cel mai posibil – Hotelul Petrolul). Urmeaza precizari
 
 
Reprezentare BNS in comisiile de dialog social (membri PUBLISIND)
La CES:
Stefan Teoroc – membru plen (reconfirmat, ulterior adoptarii L. 62/2011)
La diferite ministere:
Justitie – Mihaela Neacsu – titular
Aparare – Stefan Teoroc – supleant
MAI – locul de titular este pastrat pentru PUBLISIND / urmeaza nominalizare
MFP – nu a fost acceptata propunerea PUBLISIND (Emilian Marian) / numire alt reprezentant BNS PUBLISIND – interimar
La Comisiile de dialog social din prefecturi (completari)
Harghita – Anghel Florin (SNLP Mc Ciuc – PUBLISIND)
Satu Mare – Dorin Vaida (Sindicatul Speranta – PUBLISIND)
 
 
Diverse
Pe data de 31 mai 2011 la Palatul Parlamentului BNS va lansa public o analiza a aspectelor in care noul Cod al muncii nu respecta prevederile conventiilor si tratatelor internationale prejudiciind salariatii si organizatiile sindicale.
Sunt invitate toate confederatiile care doresc sa-si asume demersul
Actiunea va sta la baza tuturor actiunilor care vor fi initiate imediat ulterior sedintei la urmatoarele niveluri:
  • Guvernul Romaniei
  • Parlamentul Romaniei
  • Comisia Europeana
  • Banca Mondiala
  • OIM
 
Asistenta gratuita – legislatia muncii
In urmatoarea perioada vor avea loc 16 sesiuni de asistenta gratuita in implementarea legislatiei muncii
La sedinte vor fi invitati toti activistii sindicali din cele 8 regiuni in care se vor organiza
Regiunile au fost stabilite la nivel BEx BNS din 23 mai 2011:
  • Brasov-Sibiu
  • Bihor-Cluj
  • Bacau-Suceava
  • Timisoara-Caras Severin
  • Dolj-Gorj
  • Arges-Prahova
  • Constanta-Braila
(urmeaza o ultima regiune – revenim cu completare)
 
Detalii pe www.bns.ro
 
Observator BNS
 

Observatorul BNS oferă asistență gratuită in domeniul implementarii legislatiei muncii

”Biroul pentru observarea pieței muncii și a calității locurilor de muncă” va începe din luna iunie 2011 o campanie teritorială de informare și formare în domeniul legislației muncii adresată sindicaliștilor afiliați la BNS.
În perioada 1 iunie – 30 septembrie 2011, o echipă de experți din partea Observatorului BNS se va deplasa în țară și va oferi asistență gratuită sindicatelor afiliate la BNS pe marginea prevederilor noului Cod al Muncii dar și în ce privește legislația comunitară și internațională în domeniul muncii.
Vor fi organizate cel puțin 16 sesiuni de formare (câte 2 în fiecare regiune) în format de seminar cu durata de 1 zi. Experții de top cooptați de Observator vor prezenta modificările aduse de noul Cod al Muncii, efectele acestora asupra lucrătorilor, căile de acțiune pe care sindicatele le au la dispoziție pentru a preveni și a contracara eventualele abuzuri din partea angajatorilor, prevederile legislației comunitare și convențiile OIM pe care România este obligată să le respecte.
În cadrul sesiunilor de formare vor putea fi abordate inclusiv spețe concrete întâlnite de participanți în activitatea sindicală.
Seminariile se adresează în principal liderilor de nuclee sindicale, liderilor de sindicate, liderilor de filiale și liderilor de federații însă încurajăm și participarea membrilor de sindicat care doresc să își aprofundeze cunoștințele în materie de drept al muncii.
Sesiunile vor fi susținute de cei dói experți în dreptul muncii, angajați ai Biroului – dl Razvan Popescu și dl Cristian Jura și de unul din experții specializați în domeniul economic și social. În unele cazuri echipa de experți va fi însoțită și de către coordonatorul Biroului – dl Liviu Voinea.
Datele și locațiile sesiunilor de formare vor fi stabilite de echipa Observatorului după consultarea federațiilor și filialelor județene, programarea urmând să fie anunțată prin e-mail, pe site-ul BNS și pe site-ul Biroului până la data de 25 mai 2011.
Sesiunile de formare se vor organiza doar în locațiile în care se vor înscrie minim 30 de participanți. BNS va deconta transportul pentru participanții care provin din alte localități decât cea în care se desfășoară activitatea.
În paralel cu acțiunile desfășurate în teritoriu, Observatorul BNS va oferi posibilitatea de a beneficia de asistență juridică pe probleme legate de piața muncii și prin intermediul unui newsletter lunar ce va fi distribuit online (e-mail și site-uri).
Așteptăm întrebări, sesizări și exemple de spețe ce țin de relațiile de muncă până la data de 15 ale fiecărei luni, începând cu luna mai 2011. Specialiștii noștri vor răspunde cazurilor semnalate iar newsletter-ul va fi publicat și transmis până în data de 5 a lunii următoare.
Info plus: În data de 31 mai 2011 va fi organizat la București un seminar dedicat legislației muncii. Observatorul BNS va face public un studiu privind legislația muncii din România în contextul modificărilor Codului Muncii, plus o analiză detaliată a felului în care România respectă legislația comunitară și convențiile OIM în domeniul relațiilor de muncă.