„Nu domnule ministru, nu suntem pregătiţi: nu avem sedii, nu avem pază, nu avem posibilitatea de a ne deplasa în teren prin lipsa conducătorilor auto, nu avem programe specializate de consiliere psihologică pentru liberaţi … nu avem nici măcar hârtie, tonnere, registre de corespondenţă.”

Domnului prof. univ. dr.  Tudorel TOADER, Ministru al Justiţiei,

Stimate domnule Ministru,

Sunt un consilier de probaţiune din România anului 2017.

Fac parte dintr-un sistem de justiţie condus de dumneavoastră din data de 23 februarie a acestui an. La momentul la care aţi preluat mandatul de ministru aţi găsit un sistem de probaţiune aflat în pragul colapsului, care însă reuşea să supravieţuiască datorită dedicaţiei cu care cei aproape 400 de angajaţi  gestionau 70.000 de persoane supravegheate şi un buget slab dimensionat, insuficient desfăşurării activităţii de zi cu zi.

În cele 8 luni de mandat aţi reuşit să îngropaţi sistemul de probaţiune. Vă redau în cele ce urmează doar câteva dintre motivele care mă fac să afirm cu mare amărăciune acest trist adevăr.

Încă de la prima dintre întâlnirile la care ne-aţi invitat (şi nu au fost decât două, iar altele nu aţi acceptat) v-aţi exprimat deschis opinia cu privire la acest sistem numindu-ne „minorii justiţiei”, „rudele sărace ale justiţiei” pentru că am îndrăznit să cerem să ne acordaţi aceleaşi drepturi ca şi cele ale  personalului auxiliar şi ale personalului conex (nu are rost să mai pomenesc de categoria profesională a magistraţilor pentru că sincer nu mai îndrăznesc să mă raportez la aceştia).

Deşi exista o hotărâre a Curţii Constituţionale a României al cărui membru aţi fost timp de 10 ani în care se stabileşte că toţi angajaţii din aceeaşi familie bugetară trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi aţi ignorat-o astfel că ne-aţi prejudiciat de creşterea salarială meritată.

Aţi continuat să ne trataţi cu dispreţ şi aţi atins punctul culminant în luna septembrie a.c. când aţi acceptat ca din bugetul sistemului, oricum insuficient pentru a-i acoperi nevoile, să se taie aproape o treime astfel că am intrat în imposibilitate de a ne mai desfăşura activitatea (nu mai sunt bani de hârtie pentru copiator, tonnere, nici chiar de registre pentru corespondenţă) şi fără resurse financiare pentru asigurarea salariilor la nivelul celorlalte categorii profesionale din justiţie menţionate mai sus.

Apoi v-aţi supărat de tot pe noi, aţi gândit că trebuie să schimbaţi conducerea care oricum era insignifiantă pentru dumneavoastră, permanent aleasă prin delegare, fără concurs şi aţi adunat la Bucureşti în luna septembrie a.c., la comanda dvs. , de pe o zi pe alta şefii serviciilor de probaţiune din teritoriu care s-au plâns de probleme sistemului. Aţi continuat să sfidaţi răspunzând la solicitarea de a angaja personal administrativ  cu întrebarea „Nu are cine să vă facă cafeaua?”. Aţi declarat atunci că deşi avem hotărâri judecătoreşti câştigate pentru drepturile salariale meritate, nu sunt bani la buget. Public, nu aceeaşi atitudine aţi avut când a fost vorba despre drepturile deţinuţilor şi v-aţi exprimat public că dacă au hotărâri judecătoreşti câştigate statul român este obligat să plătească.

Pentru întâlnirea cu şefii serviciilor de probaţiune aţi anunţat ca subiecte de discuţie posibile elemente în elaborarea Strategiei Naţionale de Probaţiune, obstacole şi provocări in activitatea curentă, perspective de dezvoltare şi aţi anunţat în întâlnire vacantarea funcţiei de director general. Apoi aţi organizat din sursă internă un concurs pentru conducerea instituţiei probaţiunii, ilegal de altfel pentru că nu aţi demis (cu forme legale)  conducerea numită tot de dumneavoastră prin delegare şi nu l-aţi mai finalizat, slăbind structura managerială  a sistemului de probaţiune şi prin aceasta capacitatea de funcţionare în parametri normali a sistemului de probaţiune.

Ulterior, în 23 octombrie a.c., la Iaşi, aţi făcut public un alt motiv al organizării întâlnire cu şefii serviciilor de probaţiune şi anume că această întâlnire ar fi avut loc pentru a rezolva problemele sistemului de probaţiune şi a-l pregăti în vederea intrării în vigoare a noii legi privind recursul compensatoriu. Nici vorbă despre aşa ceva. Aţi dezinformat în acest fel opinia publică întrucât în urma acestei  întâlniri nu s-a rezolvat niciuna din problemele grave ale sistemului, nici cu privire la angajarea de personal, nici cu privire la asigurarea resurselor bugetare necesare, cu atât mai puţin s-a discutat despre noi atribuţii ale personalului de probaţiune.

Nu este singura dezinformare a opiniei publice în ceea ce priveşte activitatea sistemului de probaţiune. Aţi afirmat că „fiecare deţinut care beneficiază de legea recursului compensatoriu va urma programe la serviciul de probaţiune”. Trebuie să vă contrazic, dar potrivit codului penal în vigoare, intră în evidenţa serviciilor de probaţiune doar persoanele liberate condiţionat care au fost condamnate în baza noului cod penal şi au un rest de pedeapsă mai mare de 2 ani.

…..Şi aţi culminat săptămâna trecută cu atitudinea faţă de personalul de probaţiune, când aţi afirmat că „fiecare deţinut care iese din sistemul penitenciar va fi supravegheat de ……..un d’ăsta de la probaţiune” care este pregătit pentru aceasta.

Nu domnule ministru, nu suntem pregătiţi: nu avem sedii, nu avem pază, nu avem posibilitatea de a ne deplasa în teren prin lipsa conducătorilor auto, nu avem programe specializate de consiliere psihologică pentru liberaţi … nu avem nici măcar hârtie, tonnere, registre de corespondenţă.

Mai are rost să fiu trist pentru apelativul pe care ni l-aţi adresat, „un d’ăsta”?

Acţiunile dvs. recente asupra sistemului de probaţiune din România nu sunt altceva decât cronica unei morţi anunţate. Pentru că  asta înseamnă ca peste 75.000 de oameni să fie sub supravegherea a 500 de „ăştia de probaţiune”, fără să recunoaşteţi, ca prim pas, nevoia de a investi în sistemul de probaţiune.

 

Cu stimă,

Un d’ăsta de probaţiune

Crina MOCANU presedinte SNCSP tel. 0744665194/ 0769638628 crina.mocanu@yahoo.com
Precizare: Scrisoarea deschisa a fost transmisa deja catre cel caruia ii este adresata, respectiv domnului Tudorel Toader, ministrul justitiei, fiind semnata de un numar de aproximativ 360 de consilieri de probatiune din cei 517 activi in acest moment in sistemul de probatiune. Cei 360 de consilieri semnatari ai scrisorii activeaza in 31 din cele 42 de servicii de probatiune existente si anume:

1. Serviciul de Probatiune Alba

2. Serviciul de Probatiune Arad

3. Serviciul de Probatiune Bacau

4. Serviciul de Probatiune Bistrita Nasaud

5. Serviciul de Probatiune Botosani

6. Serviciul de Probatiune Brasov

7. Serviciul de Probatiune Braila

8. Serviciul de Probatiune Bucuresti

9. Serviciul de Probatiune Buzau

10. Serviciul de Probatiune Calarasi

11. Serviciul de Probatiune Cluj

12. Serviciul de Probatiune Constanta

13. Serviciul de Probatiune Covasna

14. Serviciul de Probatiune Galati

15. Serviciul de Probatiune Gurgiu

16. Serviciul de Probatiune Gorj

17. Serviciul de Probatiune Harghita

18. Serviciul de Probatiune Hunedoara

19. Serviciul de Probatiune Iasi

20. Serviciul de Probatiune Ilfov

21. Serviciul de Probatiune Maramures

22. Serviciul de Probatiune Mures

23. Serviciul de Probatiune Neamt

24. Serviciul de Probatiune Prahova

25. Serviciul de Probatiune Satu Mare

26. Serviciul de Probatiune Salaj

27. Serviciul de Probatiune Sibiu

28. Serviciul de Probatiune Suceava

29. Serviciul de ProbatiuneTimis

30. Serviciul de ProbatiuneTulcea

31. Serviciul de Probatiune Valcea

Sursa: Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune – afiliat PUBLISIND