SCRISOARE DESCHISĂ
În atenția:
Domnului Nicușor Dan, Președintele României
Partidelor politice din România
Presei din România
Opiniei publice din România
Referitor la: Susținerea profesioniștilor din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și solicitarea sprijinului tuturor decidenților pentru angajații MIPE și atingerea obiectivelor privind absorbția fondurilor europene.
Tânărul sindicat „MIPE Normalitate”, care reprezintă peste 1.200 de profesioniști din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), vă adresează respectuos rugămintea de a susține acești specialiști, oferindu-le sprijinul necesar pentru realizarea obiectivelor stabilite privind absorbția fondurilor europene, fonduri vitale pentru dezvoltarea României.
Soluțiile privind redresarea deficitului bugetar au în prim-plan absorbția fondurilor europene, iar MIPE are atribuții esențiale în acest proces, de la elaborarea și negocierea programelor până la implementare și monitorizarea acestora. Pentru a putea identifica soluții viabile, realitatea nu trebuie deformată, ci trebuie să se bazeze pe o analiză realistă și obiectivă, nu pe cosmetizări conform uzanțelor.
În acest context, în urma informațiilor recent apărute în spațiul public, referitoare la reducerea personalului și diminuarea veniturilor, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte, menționate și în Rapoartele de Audit de Sistem întocmite de Curtea de Conturi a României:
Resursa umană din MIPE este de mult timp subdimensionată, fapt recunoscut sistematic și oficial în Rapoartele de Audit de Sistem întocmite de Curtea de Conturi a României (ex. Raportul nr. 200275/13.02.2025, Raportul nr. 220648/28.06.2024, Raportul nr. 1521/12.03.2024). Aceste rapoarte semnalează deficiențe majore referitoare la subdimensionarea resursei umane la nivelul Autorităților de Management, cu repercusiuni reale asupra absorbției fondurilor.
După 1 ianuarie 2024, au fost eliminate aproximativ 177 posturi, în ciuda faptului că gradul de încărcare era unul foarte mare.
Lipsa unei dimensionări corecte a personalului, absența procedurilor clare, managementul ineficient sau excesiv politizat, nespecializat, au adus prejudicii reale procesului de absorbție a fondurilor europene, cu posibilitatea materializării inclusiv în corecții financiare, plătite de toți cetățenii.
Presiunea constantă referitoare la lansare apeluri, evaluare, semnare contracte, monitorizare și plăți, suprapusă peste celelalte deficiențe majore, a reprezentat un obstacol major cu care angajații s-au confruntat de ani buni.
MIPE este printre puținele instituții în care remunerarea este funcție de țintele îndeplinite, fiind monitorizați de ministru, audit și Comisia Europeană.
Vă solicităm public încurajarea MERITOCRAȚIEI, solicitare frecvent adusă în discuție de Comisia Europeană.
Dorim să menționăm faptul că drepturile salariale sunt susținute din fonduri europene de ani buni. La început, Comisia Europeană a majorat cu 75% veniturile angajaților tocmai pentru a crea un sistem de profesioniști și a împiedica migrația personalului către sectoare cu remunerație mai atractivă. Pentru orice majorare sau pentru stimulentele acordate pentru indeplinirea tintelor, impactul bugetar este pozitiv, avand in vedere sustinerea din sursa externa si intoarcerea la buget a retinerilor salariale.
Între timp însă, clasa politică nu a mai susținut specialiștii din MIPE, chiar daca efortul bugetar nu exista in cazul majorarilor, limitându-se să se laude cu performanțele lor, iar salariile angajaților au ajuns în anul 2024 pe locul 17 ca nivel de salarizare în cadrul familiei ocupaționale, așa cum ne-a informat domnul ministru Adrian Câciu.
Angajații implicați în gestionarea fondurilor europene desfășoară activități cu un grad înalt de specializare, cu răspundere ridicată, mult peste atribuțiile generale ale altor funcții publice. Pentru a realiza progrese remarcabile, aceștia au alocat numeroase ore suplimentare neplătite și nerecuperate. Lipsa recunoașterii acestui corp de profesioniști și a muncii lor susținute, responsabilitatea muncii lor, politizarea managementului, precum și absența unui dialog real între conducere și angajați au favorizat migrația personalului specializat.
Este esențială recunoașterea complexității muncii specialiștilor din MIPE, care au un rol determinant în absorbția fondurilor europene, așa cum solicită în mod repetat Comisia Europeană. Este necesară instaurarea unui management performant la toate nivelurile, inclusiv la MIPE.
Prin această scrisoare deschisă dorim să atragem atenția că neatingerea obiectivelor propuse va avea un impact negativ asupra tuturor cetățenilor României. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicați să fie bine informați și să susțină, în mod concret, eforturile profesioniștilor din MIPE pentru atingerea țintelor legate de absorbția fondurilor europene. Mai mult, neaprecierea eforturilor mari depuse de noi, angajații MIPE, la obtinerea unor rezultate esentiale pentru întreaga țară, comentariile apărute in presă, au jignit și demoralizat personalul, intr-un moment crucial, în care este nevoie de intensificarea eforturilor.
Vă mulțumim pentru atenție și așteptăm un sprijin real pentru profesioniștii din MIPE, prin recunoașterea unei familii ocupaționale valoroase, a fondurilor europene, modernizarea statului, instituirea unui sistem de stimulare a performanței, inceperea unui dialog aplicat cu profesioniștii, pentru găsirea soluțiilor viabile pentru România.
Scrisoare Deschisa adresata de sindicatul MIPE Normalitate (1)
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.