Anul 2025 incepe sa isi arate coltii. Partidele din actuala coalitie de guvernare se clatina puternic, dar mai puternic se clatina bugetul care inregistreaza un deficit istoric. Prioritatea numirii prim-ministrului si a formarii noului guvern vine la pachet cu cea a stabilirii unui set de masuri pentru diminuarea deficitului bugetar.

Conform informarilor BNS, discutiile de la Cotroceni privind masurile de reducere a deficitului pe care noul guvern sa le aplice, se axeaza pe patru paliere:

1. Reduceri cheltuieli de personal
2. Cresteri de taxe si impozite
3. Continuare programe de investitii (de regula la nivel comunitati locale cat si achizitii de armament)
4. Acces la bani publici pentru firme pt asa zisa crestere economica (scheme de ajutor de stat)!

Urmare scrisorii deschise adresate de BNS Presedintelui Romaniei, in cursul saptamanii care urmeaza vor fi organizate o serie de intalniri intre partide (PSD si USR au adresa invitatii) si confederatiile sindicale, in paralel cu intalnirile dintre formatiunile politice denumite pro-europene – PSD, PNL, USR si UDMR. La intalnirile cu confederatiile, Federatia PUBLISIND va avea un reprezentant in echipa de trei persoane a BNS.

Din perspectiva PUBLISIND lucrurile sunt extrem de simple, indiferent cat de complicat incearca unii sau altii sa le prezinte. Nu negam existenta problemelor bugetare, dar refuzam sa ne asumam exclusiv noi, salariatii din sectorul public, raspunderea pentru faptul ca Romania este pe penultimul loc in Uniunea Europeana la capitolul colectare taxe. Daca am colecta macar cat media europeana, deficitul bugetar nu ar exista, intrucat la buget s-ar adauga echivalentul a 13% din PIB!

Incapacitatea guvernelor de a identifica solutii pentru o fiscalizare de nivel mediu european, este comutata acum in atac organizat asupra propriului aparat de stat, impotriva salariatilor din sectorul bugetar care dupa inghetarea salariilor, acum sunt amenintati cu taieri de bani si disponibilizari. Cea mai lejera si populista masura de luat de catre un guvern al unei tari identificate ca paradis fiscal, este sa taie din sistemul public.

Din pacate, salariile bugetarilor pot fi comparate cu padurile Romaniei. Treptat, nu mai ramane mare lucru de taiat. Salariile de baza din sistemul public au ajuns cu intarziere de mai multi ani pe grila din 2022 unde se afla si astazi, iar sporurile sunt plafonate la nivelul anului 2009. Celor care vor mentiona cresterea sporurilor din 2018 le reamintim de transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura care a neutralizat aproape total ajustarea impusa pentru 2018 prin legea-cadru de salarizare si care a generat daune imense salariatilor din privat. Lista elementelor salariale eliminate sau plafonate incepand cu anul 2010, este lunga.

Prin urmare, pozitia PUBLISIND este total impotriva oricaror alte diminuari salariale, cat timp la acest moment salariile sunt oricum incomplete. Nu acceptam alte politici de austeritate orientate in principal sau exclusiv impotriva salariatilor din sistemul public, in absenta unor analize aprofundate in urma carora sa fie aduse dovezi clare, pe masa dialogului social, privind suprasaturarea cu posturi a unor scheme de personal din institutiile publice, ori eventuale situatii exagerate in plan salarial.

In contrapartida, PUBLISIND poate indica numeroase situatii din domenii sau institutii in care schemele de personal sunt mult subdimensionate iar numarul mare de posturi vacante genereaza o presiune exagerata pe resursele umane existente. Inghetarea salariilor si sporurilor la niveluri mult anterioare anului 2025 este in sine o masura de austeritate dura avand in vedere evolutia preturilor de consum, nivelul inflatiei cat si riscul iminent de asprire a sistemului de taxe.

In concluzie, mesajul PUBLISIND este simplu: orice taiere fara o fundamentare clara si dialog social va fi sanctionata prin actiuni de protest! Recomandam sindicatelor afiliate sa isi evalueze corect resursele, sa isi informeze corect si la timp membrii de sindicat si sa se pregateasca de actiune in cel mai scurt timp! Sa ne amintim de ultima decizie hazardata luata de Guvernul Ciolacu in plan salarial, cand prin ordonanta-trenulet din 2024 au taiat sec si dezinvolt 15% din salariile politistilor, politistilor de penitenciare si militarilor. Dupa un miting cu 20.000 de participanti s-a decis renuntarea la masura. Pentru ca reactiile sociale nu au fost evaluate corect. Pentru ca taierea s-a decis pe muschi si aroganta. Daca asa isi doreste sa guverneze si noua putere executiva in curs de instalare, exact asta vor avea – un mandat haotic cu decizii luate pe genunchi asupra carora vor fi fortati din strada sa revina!