Luni, 20.02.2017, la sediul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a avut loc prima intalnire informala pentru prezentarea principiilor legii sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Au participat: doamna Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, domnul Gabriel Petrea, Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Social si domnul Marius Sepi, Secretar de Stat MCPDS. Din partea Blocului National Sindical, confederatie la care suntem afiliati,  au participat Dumitru Costin, Presedinte, si Enache Steluta, Expert.

Intalnirea a fost convocata telefonic  in cursul  zilei, scopul a fost acela de a informa despre stadiul pregatirii proiectului de lege si totodata pentru stabilirea unui calendar de lucru.
Ministrul Muncii a informat ca proiectul de lege pe care il pregatesc este complet diferit de cele anterioare. Se are in vedere ca pentru functiile alese – notiunea de salariu de baza sa fie inlocuita de indemnizatie – nivelul acestei indemnizatii va fi legata de evolutia salariului mediu. Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui, care va avea coeficient 6, mergand pana la 1,1 – coeficientul pentru functia de Viceprimar de comuna cu numar de locuitori mai mic de 1500.
Pentru restul familiilor ocupationale se are in vedere urmatoarele:

  • Cel mai mic salariu din sectorul public va fi de 1750, incepand din 2018
  • Intre 1750 si 4000 lei vor fi cresteri substantiale
  • Intre 4000 si 7000 lei vor fi acordate cresteri pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie
  • Peste 7000 lei vor fi cresteri foarte mici sau deloc – maxim 3%.

Cresterea medie pentru perioada 2017 – 2020 este estimata la aprox. 56% – acest % include cresterile deja promise in sectorul preuniversitar, in sanatate si in cultura.

Sporurile sunt prevazute sa nu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator – fiecare ordonator decide cum se acorda sporurile, pe categorii de salariati si pe nivel, astfel incat sa nu depaseasca pragul de 30%. Aceasta limita se stabileste la fiecare ordonator in parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii, acest fond va fi la dispozitia ordonatorului principal, pentru toti ordonatorii din subordine, acesta va decide cum se va distribui acest fond intre ordonatorii secundari si tertiari. Pentru fiecare an se vor stabili de la inceput care sunt salariile aplicabile pentru fiecare functie in parte.

A fost reluata discutia lipsei datelor referitoare la salariile in plata. Ca urmare a fost transmisa o grila (grila va fi transmisa sindicatelor afiliate), solicitarea catre partea sindicala a fost aceea de a verifica in ce masura sumele existente acum in plata pentru functiile vizate sunt mai mari decat cele mentionate. Sunt vizate salariile de baza, fara sporuri.

Proiectul se intentioneaza a fi finalizat pe 5 martie, urmand sa fie trimis la Parlament pentru dezbateri. Pe durata dezbaterilor parlamentare se mai pot face propuneri de ajustare.

In cursul acestei saptamani se va primi un prim draft de proiect de lege pe care il vom transmite tuturor sindicatelor afiliate, de asemenea se vor incepe discutiile pe familiile ocupationale. Atat reprezentantii Ministerului Muncii cat si cei ai Ministerului Dialogului Social au mentionat ca in cadrul discutiilor pe familii ocupationale vor fi invitate federatiile din fiecare sector in parte, se va putea participa cu un singur reprezentant din partea fiecarei federatii.

Alte mentiuni:
Presedintele BNS a atras atentia Ministrului Muncii cu privire la declaratia facuta in ziua precedenta la Antena 3, referitor la revizuirea prevederilor Codului Muncii si Legii statutului functionarilor publici, astfel incat sa se simplice procedura de concediere a unui salariat. Presedintele BNS a mentionat ca trebuie sa existe un echilibru intre flexibilitatea procesului de concediere si costurile aferente acestei proceduri (platile compensatorii). Romania detine locul 15 in Europa si locul 82 in lume (din cele 139 aflate in clasamentul Forumului Economic Mondial) in ceea ce priveste usurinta cu care se poate concedia un salariat insa detine locul 2 in Europa si locul 6 in lume in ceea ce priveste nivelul redus al costurilor de concediere (pozitia 1 in top inseamna tara cu cel mai mic numar de saptamani de plati compensatorii).

Sursa: Blocul National Sindical