Dupa jumatate de an de praf in ochi si promisiuni de cresteri salariale prin noua lege unitara de salarizare care urma sa se aplice din 1 decembrie 2015 (efectele noii legi incepand cu salariul din ianuarie 2016), guvernul Ponta si-a luat zborul dupa o tragedie care a trezit Romania din letargie. Si-a luat zborul cu tot cu promisiuni. In urma se spune ca a ramas un context social-politic instabil care nu mai permite adoptarea acestei legi pana la 1 decembrie. Prin urmare s-a deschis din nou sezonul compromisurilor.
Voi evita pe cat posibil sa intru in aspectele politice si mai ales electorale, insa este destul de greu sa descrii contextul fara sa atingi latura politica. Promisiuni s-au facut tuturor. Unele au fost si materializate (sanatate si educatie). Greu de oprit procesul aflat in plin avant, fara riscuri sociale dar si electorale masive. Tot sectorul public asteapta majorarile salariale promise, ca minima reparatie dupa 6 ani de austeritate si diminuari.
Singura modalitate posibila pentru propulsia rapida a unor cresteri salariale care sa devina active inainte de finalizarea bugetului de stat pentru anul 2016 este procesul de alipire a unor prevederi in acest sens la un proiect de lege aflat deja in Parlament intr-un stadiu avansat al procesului legislativ. Nu mai era timp pentru un proces legislativ cap-coada care urma unui proiect nou depus. A fost identificat actul si prin urmare s-a tras la foc automat si fara fundamentari, o rafala de amendamente la respectivul proiect, amendamente care evident ca nu au nicio legatura cu proiectul initial.
Trebuie inteles exact faptul ca daca nu este creat acum cadrul juridic pentru includerea in buget a sumelor reprezentand cresteri salariale, in baza unui buget deja adoptat eventuale acte normative ulterioare orientate in directia unor cresteri salariale nu sunt sustenabile. Prin urmare miza este mare iar timpul scurt. Instabilitatea politica si sociala creeaza insa situatii ciudate. Presa acuza PSD ca pune pe butuci bugetul Romaniei, liberalii se opun sau se abtin, strada pune presiune, in timp ce 600 mii dintre salariatii bugetari se incapataneaza sa fie inca in viata, traind de 6 ani dintr-un venit lunar situat in jurul salariului minim pe economie.
Astazi incepand cu ora 10,00 la camera deputatilor a avut loc sedinta Comisiei de munca si protectie sociala in cadrul careia au fost dezbatute si adoptate/respinse amendamentele propuse, urmand bineinteles supunerea la vot in plenul camerei. BNS a desemnat ca participanti la sedinta comisiei un vicepresedinte al confederatiei si pe presedintele PUBLISIND/SNLP care a asistat la intreaga sedinta organizatia noastra avand astfel ocazia de a-si forma o opinie clara si sigura privind demersul.
Lista de amendamente este lunga si o vom publica speram in cursul zilei de maine avand in vedere ca ceea ce detinem la acest moment a fost deja modificat in cursul sedintei de azi. Asteptam ultima varianta a proiectului cu amendamente, care se va supune votului plenului camerei in scurt timp (posibil chiar maine) si o postam ca upgrade la prezentul articol. In afara de informarile deja publicate in mass-media si la care vom face trimitere pentru a nu relua ceva deja existent, mai trebuie amintit faptul ca dezbaterea pe amendamentul care genereaza cresteri salariale de 10% in tot sectorul public a fost aprinsa si de durata. Asistenta sociala este tratata similar sanatatii deci este prevazuta cu o crestere de 25%, in cazul in care proiectul se va aproba.
Update:
1. Varianta finala (apasati pentru vizualizare) a amendamentelor care se vor vota azi in plenul Camerei deputatilor.
2. Federatia PUBLISIND a fost prezenta si astazi in plenul Camerei Deputatilor unde au fost aprobate majorarile salariale anuntate in informare.