In baza Memorandumului aprobat in sedinta de Guvern, in luna februarie, a fost format grupul de lucru ce are ca scop stabilirea unui mecanism de actualizare a salariului minim alcatuit din reprezentantii  guvernului si ai partenerilor sociali. Prima sedinta a grupului de lucru  a avut loc ieri- 11.08.2016.

Grupul de lucru a fost coordonat de domnul Dragos Paslaru, ministrul Muncii. La aceasta sedinta au participat reprezentanti ai Directiei Salarizare si Directiei de Dialog Social din cadrul MMFPSPV, reprezentanti ai Ministerului de Finante, precum si reprezentanti ai Institutului National de Statistica. Partea sindicala si cea patronala a fost prezenta prin reprezentantii confederatiilor sindicale, respectiv patronale.

 

Avand in vedere opiniile divergente existente  intre partenerii sociali, domnul Ministru a propus realizarea unui studiu independent care sa abordeze 3  perspective: cea a angajatilor, cea a angajatorilor si cea a cadrului macroeconomic.

In acest sens au fost propuse doua optiuni: constituirea unui grup de experti care sa realizeze acest studiu fie realizarea unei proceduri de achizitie si selectarea  unei companii care sa realizeze aceasta analiza

Reprezentantul Blocului National Sindical a sustinut ideea alcatuirii unei echipe de experti care sa analizeze impactul, dar tinand cont de urmatoarele aspecte:

  •  experti sa fie validati de catre partenerii sociali
  • acces deplin la toate bazele de date si prelucrarile expertilor
  • calendarul de lucru al echipei de experti sa fie cunoscut si sa existe posibilitatea participarii la intalnirile acestora
  • structura studiului sa fie completata cu: dimensiunea/ impactul pe angajator, cu pozitia statului ca angajator;
  • studiul sa fie supus dezbaterii   parteneriilor sociali inainte de a fi asumat

La finele discutiilor Ministrul Muncii a concluzionat ca pana marti va fi transmisa lista ce cuprinde propunerile de experti precum si CV-urile acestora, urmand ca pana joi, partenerii sociali sa transmita la randul lor propuneri de experti, si totodata sa isi exprime acordul/ dezacordul pentru expertii propusi de minister.

Au mai fost facute precizari legate de OUG 20/2016 si Legea 62/2011 pe care le vom detalia intr-un articol distinct.

Sursa: Reprezentantul BNS in Grupul de Lucru