Blocul Național Sindical (BNS) a întocmit astăzi un punct de vedere privind salariul minim brut pe țară; un document care scoate la lumină semnele de precarizare accentuată a condițiilor de muncă, adâncirea discrepanțelor salariale în profil teritorial și creșterea ratei sărăciei în muncă îndeosebi în cazul persoanelor cu veniturile salariale în jurul salariului minim.

Pe lângă analiza amplă asupra salariului minim, documentul întocmit la nivelul BNS conține și o serie de propuneri pentru stabilirea salariului minim, care pot fi consultate în documentul de mai jos:

 

Mai mult decât atât, astăzi, 31.08.2021, a avut loc o întâlnire între reprezentanții confederațiilor sindicale și Ministrul Muncii, Raluca Turcan pe tema salariului minim. În lipsa unor propuneri atât din partea Ministrului Muncii, cât și din partea celorlalte organizații, Blocul Național Sindical (confederație sindicală la care este afiliată Federația PUBLISIND) a fost singura organizație care a prezentat un punct de vedere scris, cu justificări și argumente. Spre exemplu, propunerea pentru creșterea salariului minim la 2500 lei brut și dublarea deducerii personale, astfel încât salariul minim net să crească de la 1386 lei la aproximativ 1550 lei.

Regăsiți în documentul atașat, propunerile dezvoltate și prezentate de Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin la întâlnirea cu Ministrul Muncii:

Mai mult decât atât, Dumitru Costin a propus Ralucăi Turcan ca pe agenda viitoarei întâlniri cu tematica salariului minim care va avea loc în data de 07.09.2021, să figureze și măsurile de sprijin pentru populație în vederea contracarării creșterilor de prețuri la energie. În baza informării BNS, la începutul lunii noiembrie urmează finalizarea Hotărârii de Guvern privind salariul minim.