Un studiu recent ne arată clasamentul orașelor cu cel mai bun sistem care asigură echilibrul între viața profesională și viața privată (”work-life-balance”, potrivit literaturii internaționale de specialitate).

În cadrul studiului au fost analizate 40 de orașe din toată lumea prin compararea datelor privind intensitatea muncii, sprijinul instituțional, legislația națională, calitatea vieții în vederea identificării celui mai bun sistem de asigurare a echilibrului vieții profesionale cu viața privată.

Iată topul celor 10 orașe cu cel mai bun sistem care asigură echilibrului dintre viața privată cu viața personală:

  1. Helsinki, Finlanda. Locuitorii din Helsinki se bucură de cel mai bun echilibru dintre viața profesională și viața privată din întreaga lume, cu o săptămână de muncă relativ scurtă de 40 de ore și un timp scurt de navetă (timpul petrecut de acasă până la locul de muncă) de 26 de minute. Durata concediului de odihnă este de 30 de zile, Helsinki având cel mai lung concediu de odihnă față de celelalte orașe analizate în cadrul studiului. Helsinki oferă, de asemenea, cel mai generos concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului plătit pe o durată de 1.127 de zile față de celelalte orașe analizate.
  2. Munchen, Germania. Săptămâna medie de lucru este mai lungă decât cea de la Helsinki cu doar o oră, iar timpul petrecut pe drumul dintre casă și loc de muncă este mai lung cu un minut. Există unele diferențe pronunțate între primele două orașe. În capitala Bavariei, concediul de odihnă minim este de doar 20 de zile, deși majoritatea angajaților folosesc în medie aproape 30 de zile de concediu de odihnă. Părinții pot lua 406 de zile de concediu plătit, aproximativ o treime din timpul pe care îl pot lua în Helsinki.
  3. Oslo, Norvegia. Dintre orașele analizate, locuitorii din Oslo lucrează cele mai puține ore pe săptămână (38,9) și doar un procent mic de angajați lucrează mai mult de 48 de ore pe săptămână. Orașul oferă concedii plătite (generoase) pentru creșterea și îngrijirea copilului pentru părinți și are cel mai mare scor de egalitate de gen din toate orașele analizate, urmat de Stockholm și Helsinki. De asemenea, Oslo deschide calea spre accesul la serviciile de sănătate mintală.
  4. Hamburg, Germania. Precum Munchen, Hamburg are o săptămână de muncă de 41 de ore și este un loc cu un nivel scăzut de stres pentru a trăi și a munci. Germania este singura țară cu mai mult de un oraș în top 10. Toate aceste trei orașe au săptămâni de muncă scurte, echilibrate cu politici favorabile vieții de familie. Timpul liber joacă un rol important în viața germanilor.
  5. Stockholm, Suedia. Guvernul Suediei a luat măsuri pentru a ajuta populația să echilibreze angajamentele de muncă cu viața de acasă. Instituțiile, cetățenii din Suedia susțin în proporție de 76,9% egalitatea de gen, al doilea cel mai mare procentaj față de orașele analizate. Acest lucru se datorează în mare parte orelor de lucru flexibile și structurii concediului pentru creșterea copilului (o perioadă de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului este dedicată pentru tați). Egalitatea socială cunoaște valori înalte în tot orașul, egalitatea cu persoanele LGBT + ajungând la 100%.
  6. Berlin, Germania. Angajații din Berlin ajung la birou în jurul orei 10 dimineața, mai târziu decât celelalte orașe din Germania din top 10, dar sunt încă în fața multor alte locuri din listă. Timpul navetelor este mai mare, iar nivelul de stres în Berlin este mai ridicat decât dublul nivelului din Hamburg și de peste trei ori mai mare decât în Munchen.
  7. Zurich, Elveția. În Zurich, oamenii lucrează cele mai multe ore în comparație cu orașele analizate și experimentează unele dintre cele mai lungi navete. Accesul la serviciile de sănătate mintală este totuși al doilea cel mai bun, iar orașul se bucură de unul dintre cele mai scăzute niveluri de stres, depășit doar de Munchen. Cel mai populat oraș al Elveției are o poluare scăzută a aerului și este fruntaș în clasamentul privind bunăstarea și starea fizică a cetățenilor săi.
  8. Barcelona, ​​Spania. În Barcelona, ​​angajații muncesc aproape 41 de ore în fiecare săptămână, la fel ca celelalte locuri din top 10. Durata concediilor este mare: 30,5 zile, mai mare decât minimul de 22 de zile.
  9. Paris, Franța. Angajații francezi au cel mai lung timp de deplasare / navetă: în medie 44 de minute, comparativ cu 26 de minute la Helsinki. Dar ambele orașe au o durată a concediului de odihnă de 30 de zile. Legislația din Franța promovează activ un echilibru sănătos dintre viața profesională și viața de familie. Săptămâna de lucru este limitată la 35 de ore, iar angajații pot alege să trimită e-mailuri / să răspundă sau nu după orele de lucru.
  10. Vancouver, Canada. Vancouver este singurul oraș din afara Europei în top 10. Pentru majoritatea cetățenilor, navetele la locul de muncă durează puțin peste o jumătate de oră, iar săptămâna de lucru este în jur de 40 de ore – similar cu majoritatea celorlalte orașe din top 10. Canadienii au concedii de odihnă cu plată limitată – angajații din Vancouver au doar 10 zile de concediu plătit, deși aceștia folosesc mai mult de 15 zile de concediu în medie.

Despre România nu s-a scris în acest studiu, însă există un alt studiu pe care Dynamic HR si Learning Network l-au implementat în rândul angajaților din România în anul 2017. Studiul dezvăluie statistici îngrijorătoare în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională cu viața de familie a românilor:

  • 99,7% dintre angajatii români sunt stresati la locul de muncă;
  • 52% se simt înstrăinați de familie;
  • 91,4% nu au răbdare în relația cu ceilalți;
  • 93% se simt deseori deprimați;
  • 98% se simt deseori obosiți și epuizați la locul de muncă.

Sursa: www.weforum.org; http://www.ziare.com