Pentru o viață decentă, e nevoie de un venit decent. E o regulă de bun simț, pe care au luat-o în calcul și oficialii europeni atunci când au convenit asupra unor acte normative menite să îmbunătățească vieților oamenilor din țările membre. Iar pentru că situația financiară a românilor nu e o noutate pentru nimeni, venim azi cu o informare despre ce e obligată să facă România, din 2024, cu privire la salariul minim decent. Informare care coincide cu ceea ce sindicatele cer de ani buni să se întâmple.
Din 2024, România este obligată să introducă salariul minim adecvat. Mai precis, fiecare stat va trebui să stabilească nivelul salariului minim în funcție de condițiile sociale, economice și de evoluția indicatorilor macroeconomici. Scopul principal este de a atinge un nivel de trai decent, de a reduce saracia persoanelor încadrate în muncă, de a promova coeziunea socială și o convergență socială ascendentă și, nu în ultimul rând, de a reduce diferențele salariale dintre femei și bărbați.
Criteriile care vor sta la bază sunt următoarele: puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții; nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor și distribuția acestora; nivelurile și tendințele productivității la nivel național pe termen lung; valorile de referință orientative pentru a evalua dacă salariile minime legale sunt adecvate – statele membre pot utiliza ajustări ale indexării automate, cu condiția ca acest lucru să nu conducă la o scădere a salariului minim legal; actualizarea salariul minim legal cel puțin o dată la doi ani, iar statele membre care utilizează un mecanism de indexare automată, cel puțin o dată la patru ani; desemnarea unuia sau mai multor organisme consultative pentru a consilia; implicarea partenerilor sociali în stabilirea și actualizarea salariilor minime legale; asigurarea, cu implicarea partenerilor sociali, că lucrătorii au acces la protecția salariului minim legal, prevăzând controale și inspecții pe teren eficace, proporționale și nediscriminatorii; resursele, formarea și orientările suficiente pentru ca autoritățile de aplicare a legii să vizeze și să urmărească angajatorii neconformi.
Un aspect de mare interes pentru noi este cel care privește în mod direct implicarea sindicatelor în acest proces și se referă la promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor. Unul dintre obiectivele directivei este de a spori numărul de lucrători care sunt acoperiți de negocierile colective pentru stabilirea salariilor. Pentru a atinge respectivul obiectiv, țările ar trebui să promoveze capacitatea partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective. În cazul în care rata de acoperire a negocierilor colective este, de exemplu, sub un prag de 80 %, statele membre ar trebui să instituie un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri specifice pentru a crește progresiv rata de acoperire a negocierilor colective.
Dar cum se va calcula acest salariu minim adecvat? Ei bine, recomandarea este ca punctul de pornire să fie constituit de valoarea coșului de consum, valoare care se regăsește în rapoartele statistice naționale ale fiecărei țări. De exemplu, un coș de consum pentru un trai decent poate fi compus din costurile care privesc alimentația, îmbrăcămintea și încălțămintea, asigurarea unei locuințe, dotarea și întreținerea acesteia, produse de uz casnic și igienă personală, servicii, educație și cultură, îngrijirea sănătății, recreere și vacanță, fond de economii. Alternativa ar fi setarea acestui venit la60% din salariul median sau la 50% din salariul mediu brut pe economie.