Informare
Vineri, 20 august 2010, președinții confederațiilor sindicale reprezentative s-au întâlnit cu premierul Emil Boc, Ministrul Muncii – Mihai Șeitan, Ministrul Finanțelor Publice – Sebastian Vlădescu și Secretarii de Stat Valentin Mocanu (Ministerul Muncii) și Gheorghe Gherghina (Ministerul Finanțelor).
Întâlnirea a fost inițiata de partea guvernamentală, care a dorit să facă o consultare preliminară (fără a pune la dispoziție documente de suport sau a se intra în detalii) cu partenerii sociali pe câteva teme ce se află în dezbatere publică în această perioadă, respectiv:
- Legea salarizarii unitare în sectorul bugetar, cu cele două componente ale sale: legea-cadru a salarizării, ce urmează să fie înaintată Parlamentului în luna septembrie, și legea de aplicare a legii-cadru, ce va stabili evoluția anuală a salariilor în sectorul bugetar
- Legea pensiilor, legea patronatelor, legea sindicatelor, legea conflictelor colective de muncă, legea contractelor colective de muncă, legea de organizare și functionare CES, Codul Muncii și Legea privind venitul minim garantat – în perspectiva modificării acestora
Pe lăngă temele menționate pe care Guvernul a dorit consultari preliminare, partenerii sociali au mai adus în discuție subiecte precum reforma Inspecției Muncii, subvențiile pentru iarna anului 2010 – 2011 la energie electrică și termică, statutul Consiliului Național de Formare Profesională a Adulților (Dumitru Costin, BNS), politica fiscală și măsurile de reducere a evaziunii fiscale (Bogdan Hossu, Cartel Alfa), discutarea/ semnarea unui pact național pentru sănătate (Marius Petcu, CNSLR-Frăția), organizarea și funcționarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (Iacob Baciu, CSDR), etc.
În ce privește salarizarea în sectorul bugetar, partea guvernamentală, prin vocea secretarului de stat Valentin Mocanu, consideră că noua lege de salarizare (făcuta pe principii elaborate de experți) este mult mai la obiect decât Legea 330, chiar dacă totuși nu se îndepărtează prea tare de principiile conținute de aceasta.
Potrivit declarațiilor oficialilor guvernamentali, proiectul legii-cadru va fi înaintat Parlamentului în luna septembrie. Pentru a reglementa aplicarea legii-cadru, anual va fi adoptata o lege de aplicare a legii cadru ce va permite acordarea de majorări salariale pentru anumite categorii de bugetari cu salarii aflate sub grilă.
Din informațiile furnizate de Ministrul Muncii, pentru anul 2011, salariul corespondent pentru coeficientul 1 din grilă va crește de la 600 RON la 640 RON, adică nivelul salariului minim.
Fondul de salarii pentru anul viitor va fi avea valoarea fixă de 39 miliarde RON iar numărul de salariați din sistemul bugetar va fi de maxim 1.290.000
IMPORTANT: Odată cu intrarea în vigoare a noii legi-cadru, Legea 330 nu va mai fi valabilă. Pe cale de consecință, salariul pe anul 2009 nu va mai fi element de referință.
Noua lege de salarizare prevede ierarhii pe grilă cuprinse între 1 și 15, în loc de 1 – 12 cât este în prezent iar raportul dintre salariul minim și salariul mediu va fi de 2,7 pentru sectorul bugetar.
În acest moment proiectul de lege nu rezolvă problema angajaților din sectorul bugetar care primesc salarii diferite pentru posturi/funcții/atribuții similare. O altă problemă rămasă nerezolvată, ridicată de președintele BNS, vizează interferențele pe grilă dintre zona de execuție și zona de conducere. Menționăm că Guvernul dorește să introducă un sistem de recompensare pe bază de bonusuri însă nu se știe dacă acestea vor avea caracter ocazional sau caracter permanent.
Tot la capitolul de probleme nerezolvate de aceasta lege, președintele BNS a adus în discuție situația remunerării funcționarilor publici care lucrează pe proiecte europene -constrângerile prevăzute de legea salarizarii contravin reglementărilor europene.
În ce privește drepturile salariale restante din anul 2009, reprezentanții Guvernului au anunțat că acestea vor fi amânate la plată până în anul 2012 – în loc de 2011 așa cum se anunțase initial.
Luni, 23 august 2010, președintii confederațiilor sindicale se vor întâlni cu reprezentanții Ministerului Muncii (ora 17.00), ocazie cu care se va pune la dispoziția partenerilor sociali proiectele de lege, grilele și decizia politică referitoare la valoarea indicelui de referință 1, valoare care va fi cel mai probabil, așa cum am mentionat, de 640 de RON chiar dacă partea sindicală a solicitat ca valoarea să fie de 700 RON.
Un alt subiect adus în discuție de președintele BNS a vizat salarizarea în companiile de stat. Chiar daca nu există încă o politica guvernamentală oficială în acest sens, având în vedere declarațiile făcute vineri, BNS estimează că Guvernul intenționează să aplice constrângeri în ce privește fondurile de salarii și numărul de salariați inclusiv în acestă zonă.
Legat de acordarea subvențiilor pentru energie electrică și caldură în această iarnă, Guvernul a anunțat că se va menține sistemul actual de subvenționare până în luna aprilie 2011.
În ce privește modificarea legilor enumerate în prima pagina, Blocul Național Sindical (cât și celelalte confederații sindicale) a fost de acord doar cu inițierea unor discuții pe marginea organizării și funcționării Inspecției Muncii. Reprezentanții confederațiilor sindicale au anunțat că nu sunt de acord cu modificarea celorlalte legi aduse în discuție de Guvern.
Tot în cadrul întâlnirii de vineri, președintele BNS a ridicat problemele sesizate de Federația PUBLISIND (însoțite de adresa transmisă) punând accent pe situația din sectorul asistenței sociale / direcțiile de protecție a copilului cât și pe situația din sectorul administrației penitenciarelor. Dumitru Costin a atras atenția premierului Emil Boc asupra faptului ca în anul 2011 România va fi nevoită să preia în sistemul de penitenciare circa 13.000 de deținuți români ce vor fi repatriați din țările europene ca urmare a unei decizii a Consiliului Europei. Prim-ministrul a acceptat că este nevoie de o suplimentare a numărului de posturi în administrația penitenciarelor.
În ce privește situația din serviciile de ambulanță, reprezentantul BNS a prezentat părții guvernamentale problemele legate de neplata orelor suplimentare și de nivelul foarte mic al salariilor (la fel ca și în celelalte sectoare bugetare în care BNS are sindicate).
Nota Federației Univers referitoare la Electrica Serv a fost înaintată, de asemenea, premierului Emil Boc și miniștrilor prezenți la discuții.
Pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă calea ferată, participații la întalnire au căzut de acord că se impune organizarea unei întâlniri la care sa participe premierul Emil Boc și Ministrul Transporturilor, alaturi de reprezentanții sindicatelor din sistemul feroviar.