Sedinta ADMINISTRATIA PUBLICA
Formalizarea dialogului social la nivel european
Aport PUBLISIND

In ultimele 2 saptamani, pe langa problemele uzuale am decis sa-mi iau in serios si rolul de reprezentant al Romaniei in Grupul TUNED din cadrul EPSU (Federatia Europeana a Sindicatelor din Administratia Publica – la care suntem afiliati) si sa incerc sa aduc un aport in sprijinul initiativei de formalizare a dialogului socuial la nivel european.

Asa cum puteti vedea in materialul atasat,  tradus de PUBLISIND (intitulat Contributia TUNED), formalizarea dialogului inseamna, in ordine si pe scurt, depunerea unei solicitari catre Comisia Europeana, prin care se sustine necesitatea identificarii administratiei publice ca sector distinct, apoi constituirea unui Comitet sectorial la nivel UE si implicit formalizarea/institutionalizarea/oficializarea (am folosit mai multi termeni relativ sinonimi pentru facilitarea intelegerii cat mai exacte a cconceptului) dialogului social respectiv implicarea in procesul decizional prin consultarea/informarea/invitarea la discutii a membrilor noului comitet de catre Comisia Europeana.
 
Pentru succesul acestui demers initiat cu mai multi ani in urma, o conditie este ca solicitarea care se va depune sa fie semnata de cat mai multe tari membre. Nu se prevede expres numarul minim necesar. EPSU incearca sa obtina 10 pozitii in favoarea formalizarii. In prezent 6 state si-au exprimat concret pozitia pro iar alte 6 contra. Celor cu o opinie favorabila s-au adaugat recent Slovacia si aproape sigur Romania. La acest din urma aspect PUBLISIND si-a adus din plin raportul organizand sedinta a carei minuta o puteti vedea atasata la prezentul mesaj.
 
Atat formal – in cursul sedintei cat si informal – ulterior acesteia, am dezbatut cu reprezentantii MAI-ANFP problemele principale ale dialogului social in ramura noastra si am stabilit ca formalizarea la nivel european este un demers benefic care poate fi de natura sa regleze multe disfunctionalitati constatate in tara noastra inplanul dialogului.

Inca un aspect legat de acest subiect: tarile care sunt impotriva formalizarii, au in principiu o motivatie legata de intentia Guvernelor de a pastra controlul total asupra administratiei fara interferente europene dar poate fi vorba si de alte interese pe plan intern sau international.  In Romania nu avem interes sa pastram dialogul social strict la nivel national deoarece nu cred ca ne putem lauda cu o calitate deosebita a acestui proces care de cele mai multe ori este doar pe hartie. De altfel chiar si in tarile care se declara impotriva formalizarii, sindicatele au raspuns pozitiv, opinia negativa fiind cauzata de reticentele angajatorilor, iar pozitia unei tari trebuie sa fie unanima pro (sindicate + angajator respectiv TUNED + EUPAN ca grupuri informale) pentru a se putea semna solicitarea catre CE.

Minuta sedintei
Istoricul formalizarii