În timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare, reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) au eliminat din proiectul de lege care a modificat Codul muncii noțiunea de ”contract impredictibil”. Acest tip de contract ar fi permis angajatorului să modifice programul de lucru al angajatului fără consultarea acestuia, și mai mult, angajatorul ar fi putut renunța la angajații cărora nu le-ar fi putut asigura continuitate în muncă. Pe scurt, un astfel de contract ar fi putut vulnerabiliza relația de muncă dintre angajator și angajat și în același timp ar fi încălcat normele (directivele) europene pe care proiectul și-a propus să le transpună.

În data de 19.10.2022 a fost publicată Legea nr. 283/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1013, iar modificările se aplică din data de 22 octombrie.

Puteți consulta principalele modificări la următorul link (articol): https://publisind.ro/lege-noua-drepturi-noi-telemunca-zile-de-concediu-in-plus-pentru-functionarii-publici/