Proiectul de lege preia intr-o oarecare masura filozofia, conceptul, structura si chiar prevederile legii 284/2010, asa cum s-a intamplat si cu versiunile anterioare pregatite de ministrii aflati in functie in momentele respective.

Principala problema a versiunii actuale de proiect vine din incercarea de a respecta 3 conditionalitati asumate public anterior, respectiv:

  • pastrarea salariilor pentru inaltii demnitari la nivelul existent in plata in acest moment,
  • reducerea raportului intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sectorul public, de la 1/15 cat era asumat in Legea 284/2010, la 1/13 in acest proiect,
  • incadrarea intr-o anvelopa salariala care sa nu depaseasca 7,5% din PIB în 2022.

Captiv intre aceste conditionalitati auto-impuse, actualul proiect dovedeste inca o data ca un astfel de demers nu se poate duce la bun sfarsit decat cu o regandire profunda a sistemului.

In parametrii desenati de actualul proiect, singurul efect pozitiv ce ar putea fi generat ar fi acela ca elimina haosul legislativ existent in acest moment in reglementarea salariilor din sectorul public, este insa mult prea putin comparativ cu efectele negative pe care le poate aduce.

In acest moment reactia personalului platit din fonduri publice in ceea ce priveste inechitatile existente in sistem este estompata de asteptarea anuntatei reforme a sistemului de salarizare. Acest proiect promite extrem de putin pe un orizont de timp extrem de lung.

Implementarea proiectului in forma actuala va consolida diferentele uriase de salarizare intre categorii de personal din sistemul public, subminand astfel orice incercare de reforma si de crestere a calitatii serviciilor publice.

Joi, 15 decembre 2016, incepand cu ora 10.00 la sediul MMFPSPV va avea loc sedinta CDS avand pe ordinea de zi Legea cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Materialul ce contine analiza asupra proiectului si punctul de vedere al Blocului National Sindical, confederatie la care este afiliata si Federatia PUBLISIND poate fi consultat aici: punct_de_vedere_bns_privind_proiectul_legii_cadru_de_salarizare-1

Sursa:BNS