In cinci saptamani de proteste, PUBLISIND a organizat 5 mitinguri in capitala si zeci de actiuni la prefecturi in majoritatea judetelor. Mii de salariati din toata administratia publica si din asistenta sociala, au ales sa sustina revendicarile noastre si sa participe la proteste. Miercuri 3 februarie am facut galagie sub geamurile Ministrului Finantelor si am plantat la intrarea in minister zeci de lozinci PUBLISIND in stilul deja cunoscut, spre disperarea jandarmilor, care, sa fim sinceri, se cam regasesc si ei in motivele actiunilor noastre. In paralel, au fost organizate mitinguri in Craiova si Galati!

Dupa aproape o luna si jumatate de proteste (prima serie fiind in decembrie 2020), inca nu am primit nicio invitatie de dialog dinspre Guvern. Am intrat pana acum la discutii doar cu ocazia mitingurilor in MMPS, MJ si MFP (la MAI ministrul nu a avut loc in agenda iar la MFP au fost trimisi reprezentanti). Ieri la MFP au fost puse intrebari foarte precise privitor la intentiile de taiere a unor sporuri, de abrogare a legii-cadru 153/2017, de modificari care vizeaza sumele compensatorii si asa mai departe, dar raspunsurile primite putea fi citite in legislatie, crisparea celor din MFP fiind una evidenta in contextul in care declaratiile premierului sunt cat se poate de explicite: bugetarii vor avea un an 2021 foarte greu!

Intalnirea din MFP a fost facilitata de Presedintele BNS, Dumitru Costin, care a fost alaturi de noi la protest si s-a adresat participantilor, mesajul sau care indica o indepartare din ce in ce mai mare de dialog a puterii actuale, fiind preluat de media si intarit cu comunicate ulterioare. Dumitru Costin a participat si la discutiile din interiorul MFP si a oferit cateva solutii de menajare a resurselor bugetare printr-o fiscalizare corecta si nu prin taieri de salarii si sporuri. Din partea MFP, amabilitate, atentie si atat. Niciun raspuns concret! Aproape ca si cum am fi discutat cu noi insine, in oglinda.

Continuam protestele! Miercuri pe 10 februarie avem in calendar – Parlamentul Romaniei si prefecturile Giurgiu, Braila si Valcea. Nu este usor de rezistat in strada o perioada atat de lunga insa incepem sa avem antrenament, sa ne bazam pe fortele noastre si sa ramanem vizibili! Presiunea pusa pe o guvernare ermetica si dispusa sa taie, este singura arma pe care o avem si ar fi nepermis sa nu uzam de ea. Ne mira pasivitatea altor organizatii sindicale care isi asuma astfel o mare parte din vina pentru masurile care vor purta semnatura lui Florin Câțu.

Imagini de la Mitingul MFP din 3 februarie 2020: