Astazi incepand cu ora 9,30, la Palatul Victoria, o delegatie BNS/PUBLISIND a participat la o intalnire cu Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban.  Delegatia a fost formata din Presedinte BNS – Dumitru Costin, Presedinte PUBLISIND – Stefan Teoroc, Secretar general PUBLISIND – Cosmin Andreica, Vicepresedinte PUBLISIND – Catalin Traistaru, impreuna cu doi lideri sindicali din domeniul grefei judiciare (George Parvu si Lacramioara Rusu Cipiniuc). Temele principale ale intrunirii organizate in regim de urgenta de presedintele BNS, au vizat pensiile si salarizarea, respectiv inechitatile salariale.

Privitor la pensii, problema principala dezbatuta a fost cea privind iminenta eliminarii pensiilor grefierilor la pachet cu ale altor categorii de salariati bugetari prin adoptarea unui proiect care urma a fi votat in cursul zilei de astazi, ceea ce s-a si intamplat de altfel.  Intalnirea cu premierul s-a desfasurat cu putin timp inainte de votul exercitat in Camera Deputatilor. Reprezentantii grefierilor au pledat pentru mentinerea pensiilor de serviciu argumentand detaliat si avertizand cu acutizarea protestelor deja declansate, pana la blocarea activitatii prin declansarea grevei pentru care la acest moment se strang semnaturi.

S-au purtat discutii si privitor la pensiile militare, delegatia PUBLISIND oferind date si exemple care au contrazis extremele intens mediatizate dar mentionate si de primul ministru (asa-zisii „pensionari de 45 de ani, cu pensii de peste 20.000 lei„). Reprezentantii PUBLISIND au explicat ca media de varsta pentru trecere in rezerva din structura de aparare nationala este de 51 de ani, iar media valorica a pensiilor militare se situeaza putin peste 3500 de lei. Iar aceste drepturi, ca si in cazul grefierilor, sunt in realitate o compensatie pentru o cariera in conditii deosebite de munca, sub incidenta unor riscuri specifice, dar in mod special pentru interdictiile si incompatibilitatile impuse acestor categorii de salariati.

Pensiile considerate pe buna dreptate exagerate nu definesc situatia reala in ansamblu, deformand realitatea si generand agresivitate nejustificata contra unor profesii. Aceste exagerari apar in cazul unor functii de top care au cumulat salariul cu anumite drepturi revendicate in instanta sau incasate ca urmare a unor decizii (magistrati pensionati din functii de directori de penitenciare pe care le ocupau prin detasare etc). Media pensiilor grefierilor este putin peste 4000 de lei (cu contributivitate partiala) si nu de 13.000 de lei cum titreaza unele posturi TV. Pe langa pozitiile argumentate exprimate in intalnire, BNS/PUBLISIND a dorit sa cunoasca la modul cel mai sincer si clar care este pozitia prim-ministrului Ludovic Orban si implicit a Guvernului Romaniei pe aceasta tema.

Redam aspectele principale care s-au desprins din intalnire si merita mentionate. Primul ministru considera gresita focusarea pe aceste pensii speciale intr-o etapa in care atentia principala ar trebui orientata spre aspecte economice, problemele Romaniei devenind alarmante in anumite domenii. Eliminarea pensiilor speciale, de serviciu, ocupationale sau militare nu se regaseste in planul de guvernare si nu este un scop pentru guvern. Proiectele de lege aflate in diferite stadii sunt initiate de diferiti parlamentari iar declaratiile de presa care se tot succed si alarmeaza salariatii grabindu-i spre o pensie prematura pe multi din aparare si ordine publica, nu sunt asumate de Guvernul Romaniei. Cel mai important proiect (cel aprobat azi, respectiv Pl-x 292/2019) a primit initial o amanare dar PSD a decis sa acorde aviz favorabil desi se putea merge pe respingere si… am fi avut pace sociala. Initiativa s-ar fi putut relua ulterior dar in mod transparent si deschis cu dezbateri reale.

Premierul Romaniei a afirmat ca cea mai buna solutie cu acest proiect ar fi sa se intoarca la comisiile parlamentare, altfel va fi retrimis oricum acolo de Curtea constitutionala, proiectul avand elemente clare care indica probleme cu constitutionalitatea. „Posibilitatea ca aceasta lege sa devina aplicabila este zero, chiar daca va fi adoptata astazi„. Se retin multiple probleme inclusiv in ce priveste discriminarea fata de cei care au pensii in plata si care nu mai pot fi afectate. Primul ministru nu contesta dreptul unor categorii de salariati de a avea pensii diferentiate insa exagerarile trebuie sa dispara, iar o eventuala lege in acest plan trebuie dezbatuta fara ocolisuri si pe baza unei analize ample care sa ofere absolut toate datele necesare.

Privitor la salarizare, au fost expuse mai multe situatii  de inechitati salariale dar si aspecte atipice caracteristice domeniului grefa judiciara unde salariile de baza prevazute in legea-cadru nu au tinut cont de actualizarile salariale ce se impuneau ca urmare a unor sentinte castigate in instante. PUBLISIND a propus constituirea unui grup interministerial de lucru in care aceste probleme sa fie dezbatute in scopul identificarii unor solutii (legislative etc) urgente. Primul ministru a fost de acord stabilind ca saptamana viitoare vom avea un raspuns clar privind modul in care se va organiza acest grup care in prima faza va implica Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei. Intentionam sa extindem acest mod de lucru si in alte domenii dar este important sa fie creat un tipar si mai ales un precedent.

Ulterior intalnirii care a durat aproximativ o ora, in sedinta de plen a Camerei deputatilor a fost dezbatut proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, PUBLISIND a participand cu o echipa de 4 oameni care a asistat la dezbateri. Informare privind sedinta de astazi:

Informare

Pe ordinea de zi au fos cele doua propuneri de eliminare a asa ziselor pensii speciale respectiv propunerea USR cu Pl-x 166 si propunerea PNL cu Pl-x 292. Propunerea USR (Pl-x 166 – pensii militare exclusiv pentru militari – fara politie si politie penitenciara) avea raport de respingere dat de Comisia de munca. La acest proiect USR a propus ca magistratii sa ramana totusi cu o pensie de serviciu dar intr-o forma diferita de cea actuala, celelalte categorii urmand sa fie mentinute in proiect si deci sa piarda pensiile de serviciu. La vot a fost repinsa propunerea, iar in final si proiectul USR a fost respins. Propunerea PNL (Pl-x 292) avea raport de aprobare de la Comisia de munca cu amendament de eliminare a art 4 , iar votul a fost de aprobare a legii. In consecinta pensiile speciale sunt eliminate dar pensiile militare sunt mentinute. Legea 223/2015 ramane deci in forma actuala, deci militarii, politistii si politistii de penitenciare vor continua sa treaca in rezerva beneficiind de pensie in conditiile actuale, prevazute de legislatia in vigoare. Urmeaza trimiterea legii la promulgare in cazul in care va trece de verificarea constitutionalitatii.

Florin Stoica