In data de 23 martie 2021, la solicitarile PUBLISIND si SANITAS adresate federatiei europene la care suntem afiliati, a fost organizata o intalnire online cu reprezentantii EPSU (Federatia Europeana din Serviciile Publice) si cu organizațiile sindicale din Romania, pentru a dezbate actiunile ulterioare ca urmare a deciziei Guvernului Romaniei de a bloca aplicarea legii-cadru privind salarizarea in sistemul public, precum si absentei totale a dialogului cu sindicatele.

Dialogul privind problematica actuala din Romania se poartă doar la nivelul Comisiei Europene având în vedere faptul că din partea Guvernului Romaniei nu există reacție sau răspuns la scrisorile inaintate de EPSU (pe 15.01.2021 si pe 12.03.2021). O actiune viitoare va implica Consiliul Europei si Organizatia Internationala a Muncii.

În continuare, pe 25 martie 2021, a fost organizata Întâlnirea Constituantei EPSU pentru sud-estul Europei, ce reunește organizațiile sindicale afiliate din România. Au fost expuse problemele prin care trec salariatii din administratia publica iar în ce privește Romania, lipsa dialogului social și  deciziile guvernului au condus la concluzia că suntem tara cu cele mai agresive masuri de austeritate orientat contra angajatilor din mediul public.

S-a convenit faptul ca este importanta mentinerea presiunii asupra Guvernului roman, intrucat pana in prezent, niciun alt stat membru nu a înregistrat inghetari sau reduceri salariale ori taieri de posturi, Romania fiind tara perceputa ca lider in masuri de austeritate, ca „model” pe care alte guverne NU ar trebui sa-l urmeze.

In data de 26 martie 2021, EPSU a revenit cu o noua scrisoare, in solidar cu reprezentatii sindicatelor din Europa de sud-est, prin care se cere Guvernului Romaniei sa se abtina de la atacurile asupra sindicatelor si de la modificari ale Codului Muncii care au efecte asupra angajatilor si sindicatelor, sa respecte contractele si acordurile colective, sa se angajeze in negocieri si dialog social si nu in ultimul rand, sa promoveze negocierea colectiva pentru venituri corecte.

Corespondenta dintre EPSU si reprezentanti ai Comisiei Europene: Valdis Dombrovkis (vicepresedinte executiv), Paolo Gentiloni (comisar – economie) si Nicolas Schmit (comisar – locuri de munca si drepturi sociale) – click pe imagine

Monologul dintre EPSU si Guvernul Romaniei click pe imagine

Informare – Adrian Neagoe vicepresedinte SNPP (reprezentant PUBLISIND la intalniri)

1 Martie 2021 – Ministerul muncii: Miting mut. Lipici pe gura, flori si fum. PUBLISIND critica mesajele anti-sindicale ale guvernului