Avand in vedere faptul ca FSAP PUBLISIND a negociat recent, la nivel de grup de unitati ANP (12.000 de salariati), o modificare a Acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare,va punem la dispozitie documentul negociat cu precizarea ca partile semnatare sunt 2 federatii reprezentative (afiliate BNS si Cartel ALFA), Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si Ministerul Justitiei (MJ), cu speranta ca prevederile negociate de noi pot fi de folos si altor colegi de breasla.

In cuprinsul Acordului se regasesc cateva prevederi interesante, printre care un fond de 15% din bugetul angajatorului pentru imbunatatirea conditiilor de munca, 10% din veniturile proprii pentru formare profesionala, o zi libera in plus fata de sarbatorile legale, prevederi speciale privind compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala si, ceea ce este foarte important in contextul legislativ actual, 36 de ore platite de angajator pentru activitati sindicale (36 de ore/organizatie/unitate). Orele se pot distribui intre reprezentantii alesi la nivelul unitatilor respective. De retinut ca documentul este semnat chiar de Ministerul Justitiei si produce deja efecte!

Explicativ, la nivelul grupului de unitati ANP sunt negociate si semnate 2 acte colective pentru fiecare dintre cele doua categorii de salariati, respectiv Acord colectiv pentru functionarii publici si Contract colectiv pentru personalul contractual. Urmeaza a fi modificat corespunzator si Contractul colectiv la nivelul grupului de unitati, act care se va publica in Monitorul Oficial. In plus, mai este semnat si un Acord pe transparenta decizionala, in baza caruia angajatorul procedeaza la consultari si informari, in mod organizat si perfect incadrat in termenele stabilite, atat pentru elaborarea unor acte normative dar si pentru acte administrative sau simple adrese daca au relevanta din punct de vedere sindical.

Legaturi:
Compensare zile de sarbatoare
Acord transparenta
Acorduri si contracte