Angajatii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor,  precum si cei din  institutiile din subordinea acestuia: Agentii pentru Protectia Mediului judetene, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, au organizat miercuri, 13 aprilie proteste spontane, exprimandu-si nemultumirea  fata de nivelul salarial.

Federatia PUBLISIND  ce are afiliate 14 sindicate constituite  la nivelul Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului sustine in totalitate demersurile intreprinse de catre salariatii din structurile de mediu din Romania pentru castigarea drepturilor ce li se cuvin.

„Noi, sindicatele din Agentiile pentru Protectia Mediului judetene ,afiliate Federatiei Publisind, ne exprimam adanca nemultumire fata de modul dezastruos , discriminatoriu in care Guvernul si Parlamentul inteleg sa gestioneze politica salariala din Romania, reusind astfel sa creeze diferente majore intre veniturile diverselor categoriile de functionari publici si chiar ale angajatilor aceluiasi minister, diferente salariale intre functii publice similare in cadrul aceleiasi institutii.” – se arata in comunicatul emis de catre sindicatele ce alcatuiesc domeniul Mediu din cadrul PUBLISIND.

 

Comunicat

Sindicatele din Domeniul Mediu afiliate PUBLISIND

Angajatii  Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor , precum si ai institutiilor din subordinea acestuia: Agentii pentru Protectia Mediului judetene, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, au organizat miercuri, 13 aprilie proteste spontane, exprimandu-si nemultumirea  fata de nivelul salarial mizer, fata de discrepantele salariale existente in cadrul ministerului , precum si fata de cele aparute in ultimul an intre salariile din sistemul de mediu si  cele din alte domenii de activitate bugetare.

Noi, sindicatele din Agentiile pentru Protectia Mediului judetene , afiliate Federatiei Publisind, ne exprimam adanca nemultumire fata de modul dezastruos , discriminatoriu in care Guvernul si Parlamentul inteleg sa gestioneze politica salariala din Romania, reusind astfel sa creeze diferente majore intre veniturile diverselor categoriile de functionari publici si chiar ale angajatilor aceluiasi minister, diferente salariale intre functii publice similare in cadrul aceleiasi institutii.

Atragem atentia asupra  faptului ca in sistemul de mediu nu s-au mai acordat majorari salariale din 2009, in afara celei din decembrie 2015, de care au beneficiat toti bugetarii . Marea majoritate a functionarilor publici si a celorlalte categorii de bugetari s-au bucurat in ultimul an de mariri care au facut ca salariile noastre sa ramana chiar si de trei ori mai mici decat cele ale angajatilor pe functii similare din alte ministere.

Faptul ca angajatii din mediu , cultura sunt “beneficiarii” uneia dintre  cele mai dezavantajoase salarizari arata interesul si importanta pe care Statul roman il acorda acestor domenii. Suntem considerati “periferia” sistemului bugetar, nu suntem si nu am fost sprijiniti . Nu ni se acorda si nu ni s-a acordat importanta cuvenita activitatii pe care o desfasuram.

Ne exprimam dezacordul si nemultumirea in legatura cu blocarea in Camera Deputatilor a proiectului de lege ce permite alinierea salariilor in cadrul Ministerului Mediului.

Ne manifestam, deasemeni,  dezamagirea fata de pozitia Doamnei Ministru Cristina Pasca Palmer si a celorlalte persoane din conducerea ministerului care, desi cunosc foarte bine situatia in ceea ce priveste salarizarea in autoritatea pe care o conduc , nu au sustinut in cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare  punctul de vedere al angajatilor care solicitau alinierea salariilor cu cele ale Garzii Forestiere.

In aceste conditii, ne consideram indreptatiti sa  depunem toate eforturile pentru obtinerea unei salarizari corecte, decente, a angajatilor din sistemul de mediu si vom apela la toate mijloacele specifice activitatii sindicale pentru atingerea acestui scop. Rabdarea a luat sfarsit.

Sindicatele din Domeniul Mediu afiliate PUBLISIND