Astazi Sindicatul EUROPOL afiliat PUBLISIND a protestat in fata Ministerului Afacerilor Interne, acoperind treptele de la intrarea in institutie cu jucarii de plus pe care erau prinse nume de copii, gest prin care sindicalistii ii amintesc ministrului Marcel Vela ca intre calitatea de politist si cea de parinte nu exista vreo incompatibilitate. Si politistii au copii care stau singuri, inchisi in case pe durata suspendarii scolilor, intrucat salariatii din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala nu au dreptul la zile libere pentru a sta cu copiii. Marcel Vela apreciaza ca politistilor nu li se cuvine nicio compensare pentru aceasta restrictie de drepturi, desi OUG 147/2020 prevede in mod clar obligatia angajatorilor de a acorda o majorare salariala pentru aceasta situatie.

EUROPOL a inconjurat ministerul cu pancarte pe care au fost scrise lozinci si au scandat timp de doua ore revendicandu-si drepturile. Reactia MAI a fost una degradanta pentru una dintre cele mai importante institutii din Romania. MAI a trimis in strada alaturi de protestatari doi maimutoi de reprezentanti MAI care vociferau energic in fata camerelor de luat vederi fluturand hartii si strigand ca mitingul nu are justificare pentru ca toate revendicarile EUROPOL au fost solutionate, desi MAI nu a achitat un leu vreunui politist pentru acest drept legal si nici nu are de gand, asteptand presupuse modificari legislative desi normele in vigoare sunt foarte clare. Cei doi maimutoi care nu merita sa fie ignorati, babușul si ciocanul (colegii din politie stiu exact despre cine este vorba), sunt doua slugi pripasite pe posturi calde in minister, unul dintre ei, cu atitudinea cea mai energica anti-protest, fiind pensionat din politie si care, culmea, mai face in timpul liber pe liderul unei federatii de politisti (desi nu intelegem de ce agentii din politie accepta o astfel de reprezentare!).

MAI a incercat cu toata forta sa impiedice organizarea mitingului utilizand Jandermeria care s-a opus vehement in relatie cu Primaria Capitalei, avizarii mitingului. Tot Jandarmeria, prin colegii jandarmi (afectati si ei de abuzurile lui Marcel Vela, insa avand acel statut militar care nu blocheaza doar exprimarea ci se pare ca si gandirea) care au avut misiunea supravegherii actiunii, a impartit cu generozitate amenzi pentru fiecare eroare care a fost speculata in ce priveste organizarea actiunii. Ceea ce se intampla in MAI este determinant pentru modul in care Guvernul Romaniei reuseste sa gestioneze o perioada de criza, aruncand in prima linie fara sa clipeasca politisti, medici, lucratori din asistenta sociala, politisti de penitenciare, de care uita imediat atunci cand vine vremea sa le plateasca drepturile si sa le compenseze riscurile asumate, riscuri care au generat numeroase decese ca urmare a misiunilor in pandemie.

Medicii si asistentii isi cer drepturile in Piata Victoriei, asistenta sociala face mitinguri pentru salarii restante, politistii ies in strada cerand aplicarea legii. Si este doar inceputul unei perioade care estimam ca va fi din ce in ce mai neagra.

Detalii despre actiune – pe pagina EUROPOL

Imagini de la protest