Pe data de 9 iulie 2009 a avut loc Consiliul extraordinar al FSAP PUBLISIND la care a fost invitat si presedintele BNS – dl. Dumitru Costin care a oferit ultimele informatii privind Proiectul legii salarizarii unitare.

Pe data de 9 iulie 2009 a avut loc Consiliul extraordinar al FSAP PUBLISIND la care a fost invitat si presedintele BNS – dl. Dumitru Costin care a oferit ultimele informatii privind Proiectul legii salarizarii unitare.

Pe scurt, Dl. Costin a explicat ca la finalul negocierilor cu sindicatele, MMFPS si MFP au realizat un studiu de impact al aplicarii variantei negociate si a rezultat necesitatea cresterii totala a masei salariale cu 320% pe o perioada de 3 ani, pana in 2012. De aceea s-a facut o „comprimare” a grilei, de catre initiatorii proiectului. Varianta comprimata a fost expusa in sedinta de Guvern de Ministrul Muncii intr-o explicatie succinta care a durat 10 minute (proiectul avand sute de pagini si anexe).

Imediat dupa sedinta de Guvern a aparut stirea ca salariile vor scadea cu 40% aspect care nu poate fi confirmat atat timp cat nu s-a stabilit concret cum se vor calcula noile salarii si al ce an se raporteaza, in 2010 urmand o crestere a salariului minim (se urmareste inclusiv ca aceasta crestere accelerata a salariului minim convenita prin acord cu Guvernul sa nu devina imposibila tocmai datorita Legii unitare de salarizare care, prin baza de calcul, obliga la cresteri salariale masive in tot sistemul bugetar).

Chiar si dupa comprimare, cresterea a ramas semnificativa, respectiv 132-135% aspect care pana in prezent a blocat postarea pe site-ul MMFPS a unei variante aplicabile. In continuare se negociaza pe acest subiect cu liderii de confederatii. Alaltaieri, MFP a declarat ca ar trebui facuta o noua comprimare insistand chiar pe acest lucru si incearca sa directioneze responsabilitatea exclusiv asupra MMFPS ceea ce nu trebuie sa se intample. MFP trebuie sa-si asume raspunderea.

O alta problema care blocheaza finalizarea proiectului (de data asta in spatele usilor inchise) este stabilirea bazei salarizarii unitare: salariul minim sau un indice de salarizare calculat intr-un anume mod.

Elementele principale care vor influenteaza masa salariala (este vorba de remuneratie nu de nr. de salariati) sunt:
– grila de salarizare
– coeficientii de ierarhizare
– numarul de salariati carora li se aplica noul sistem de salarizare
– valoarea salariului minim
– acordul tripartit privind cresterea accelerata a salariului minim

Din asezarea celor 5 elemente ar trebui sa rezulte o formula aplicabila a Legii unitare de salarizare a personalului bugetar.

La finalul explicatiei, dupe ce a raspuns si intrebarilor noastre, Dl. Costin a declarat ca din punctul sau de vedere, in acest moment impasul este mult mai mare decat la finalul negocierilor, avand in vedere faptul ca Guvernul     trebuie sa posteze urgent un proiect pe site insotit de o nota privind impactul financiar estimat, impact care este consistent si genereaza tergiversari precum si nesiguranta cu privire la varianta care se va posta si care este posibil sa nu aiba nicio legatura cu cele negociate.