Salarizarea unitara a fost finalizata. Inainte de conferinta de presa organizata marti 17.05.016 la ora 19,00 sindicatele au fost invitate, in aceeasi zi incepand cu ora 17,00 la o prezentare a variantei finale de proiect pe care Guvernul Ciolos a decis sa-l publice in etapa de transparenta decizionala in vederea adoptarii prin OUG. Invitatia la intalnire a fost transmisa sindicatelor cu cateva ore inainte, iar materialele suport cu jumatate de ora mai devreme.

In linii mari majoritatea impactului bugetar este in sanatate, ceva in educatie si administratie publica centrala, putin in administratia locala si o corectie in sectorul de aparare si siguranta nationala.

Proiectul supus in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii isi propune ca si obiective: efectuarea unor corectii in sistemul de salarizare din fonduri publice; consolidarea colaborarii cu partenerii sociali prin parteneriat si transparenta; mentinerea in marja impusa de cadrul fiscal; mentinerea in marja impusa de cadrul fiscal-bugetar;

Premisele de lucru initiale  au fost :  colaborare deschisa, abordare participativa, transparenta fata de partenerii sociali ; echipa de lucru comuna MMFPSPV – MFP;  respectarea cadrului fiscal-bugetar agreat pentru anul 2016; corectii in sistemul de salarizare platit din fonduri publice , concentrarea resurselor acolo unde este cel mai mult nevoie si unde impactul poate fi maximizat ; aplicarea principiului neutralitatii si tratamentului egal fata de toate familiile ocupaționale ; cresterea sau cel putin pastrarea salariilor in plata (nu va scadea niciun salariu)

Incepand  cu august 2016, personalul care isi desfașoara activitatea in aceleasi conditii si care beneficiaza de un salariu de baza mai mic decat cel maxim stabilit in cadrul aceleiasi institutii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva.

Impactul bugetar al Proiectului de ordonanta de urgenta este de 2,296.23 milioane lei. In prezent, salarizarea personalului bugetar este reglementata prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare si de legile speciale anuale de aplicare a acesteia.

In practica, desi exista cadrul legislativ, acesta nu poate fi respectat din cauza constrangerilor financiare. Astfel, chiar de la intrarea in vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite conform prevederilor acesteia, fiind menținute salariile existente in plata anterior.

Atasam documentele primite la mapa in cadrul informarii ce a avut loc ieri la Ministerul Muncii. Mentionam ca textul ordonantei este succint si trebuie coroborat cu nota de fundamentare si cu informatiile transmise anterior, in etapa de negociere cu sindicatele.

Precizam ca textul nu se aproba astazi in sedinta de guvern fiind  in etapa de  transparenta decizionala pana la data de 26.05.2016.

  1. Text_OUG_salarizare
  2. Calcul impact
  3. Nota de fundamentare – OUG_salarizare