Reprezentanții Federației Publisind au discutat azi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu cele mai importante probleme cu care se confruntă polițiștii și polițiștii de penitenciare, atât în ceea ce privește salarizarea, cât și condițiile de muncă, existând promisiuni de remediere a situației grave cu care ne confruntăm.
Prima întâlnire a avut loc la ora 11, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. La ședința de dialog social, prezidată de viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, au participat din partea Publisind Ștefan Teoroc, președinte al federației și președinte al Sindicatului Polițiștilor de Penitenciare și Cosmin Andreica, președinte al Sindicatului Polițiștilor Europeni ”Europol”.
Punctul central al discuție l-a reprezentat situația restanțelor salariale ale polițiștilor, unele dintre ele chiar din 2009. Reprezentanții Sindicatului Europol au atras atenția asupra problemei privind aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. În ceea ce îi privește pe angajații din sistemul de siguranță și ordine publică, e deja clar că în 2017 nu au reprezentat o prioritate, așa cum a fost în cazul celor din învățământ și sănătate. Ca exemplu concret, am subliniat realitatea gravă care arată astfel: în grilele specifice familiei ocupaționale ordine publică, salariul unui polițist pornește de la un coeficient de ierarhizare de 1,3 în condițiile în care coeficientul 1 este pentru un muncitor necalificat iar președintele României are coeficientul 12.
În condițiile în care România este, potrivit Eurostat, una dintre cele mai sigure țări din Uniunea Europeană, dar și din perspectiva aderării României la spațiul Schengen, pe componenta maritimă și aeriană, prim-ministrul Marcel Ciolacu a mulțumit polițiștilor pentru rezultatele obținute, mai ales în contextul crizei de personal fără precedent cu care se confruntă MAI.
Revenind la problemele stringente cu care se confruntă polițiștii, am atras atenția asupra restanțelor salariale, unele care dăinuie chiar din 2009 (compensația de chirie) și care vizează exclusiv punerea în aplicare a legii salarizării și alte elemente care au fost an de an, plafonate, înghețate, prorogate, suspendate sau menținute în plată la un nivel inferior. Așa cum am susținut intens în ultima vreme, am transmis șefului Guvernului aspectele care trebuie rezolvate cu prioritate, și anume:
- actualizarea salariului de grad la nivelul prevăzut de lege;
- plata normei de hrană și de echipament la nivelul stabilit în lege;
- acoperirea posturilor vacante, inclusiv prin organizarea de concursuri TCO;
- eliminarea inechităților salariale la Arhivele Naționale;
- identificarea unor soluții de recompensare pentru polițiștii care rămân în activitate după îndeplinirea vârstei de pensie.
Drept răspuns, Marcel Ciolacu a precizat că prezența sa la întâlnirea de la MAI reprezintă o garanție a promisiunii că în cel mai scurt timp, în funcție de bugetul disponibil, va interveni punctual pentru acoperirea unor restanțe salariale care au fost amânate nejustificat. Față de această promisiune, discuția a avut drept scop documentarea în profunzime a problemelor de sistem și restabilirea unei predictibilități a profesiei de polițist/militar, atât din perspectivă salarială, cât și din perspectiva înlocuirii resursei umane.
Și cel mai important, ca orizont de timp, s-a agreat că vom vedea în luna februarie primele măsuri luate de Executiv în acest sens.
Și tot în ceea ce privește problemele angajaților din sistemul de ordine și siguranță publică, prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire cu sindicatele la sediul Ministerului Justiției, alături de ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Federația Publisind și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare au fost reprezentate de Ștefan Teoroc, în calitate de președinte al ambelor organizații.
Cele mai importante probleme care au fost semnalate au fost, și de data asta, restanțele salariale cu care se confruntă și polițiștii de penitenciare. Și în cazul lor, Marcel Ciolacu și-a luat angajamentul că din februarie e posibilă o primă ajustare salarială substanțială, care să cuprindă deblocarea salariului de grad și plata la valoarea actualizată.
Au fost cerute soluții și în ceea ce privește condițiile de muncă pe care le au polițiștii de penitenciare, în special de înlocuire a spațiilor vechi și extrem de uzate cu spații moderne. După cum bine se știe, o mare problemă o reprezintă norma de hrană și norma de echipament. În această privință s-a stabilit că sunt necesare discuții mai aprofundate și estimări precise, dar cu reale șanse de soluționare.
În ceea ce privește criza de personal, am cerut sprijinul prim-ministrului pentru aprobarea Hotărârii de Guvern privind suplimentarea schemei de personal din Poliția Penitenciară cu minim 1700 de posturi, având în vedere, mai ales, numărul mare de noi locuri de deținere care se vor finaliza în anul 2024, mai exact 3000 de locuri.