In sedinta de guvern din 10.08.2016 a fost aprobat proiectul de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016.

Conform celor sustinute de premier, la sfarsitul sedintei de guvern, rectificarea este una pozitiva, fiind alocate resurse pentru continuarea unor proiecte asumate in programul de guvernare ( incepute de diferite ministere), dar si pentru acoperirea unor cheltuieli noi, inclusiv cele generate de Ordonanta 20.

Prioritati ale primei rectificari bugetare din acest an sunt: sanatatea, educatia si drepturile sociale.

  • Domeniul Sanatatii va avea asigurate resurse destinate punerii in plata a cresterii salariilor personalului medical, finantarii programelor de sanatate si pentru asigurarea medicamentelor compensate si gratuite, atat prin alocari suplimentare de fonduri, cat si prin credite de angajament.
  • Domeniul Educatiei va primi la rectificare, 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii in aplicare a deciziei Guvernului de majorare si corectare a salariilor personalului didactic si personalului auxiliar din invaţamant, atat din preuniversitar, cat si din universitar, incepand cu 1 august 2016, precum si pentru finantarea unor proiecte din domeniu.
  • Drepturile sociale – peste 2,8 miliarde lei se aloca Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei  sunt destinate platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ajutoarelor sociale, alocatiilor de stat pentru copii, indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap. Cealalta jumatate sunt banii necesari pentru asigurarea platii pensiilor pana la sfarsitul anului.

Alte domenii pe care le-a avut in vedere rectificarea sunt: agricultura, mediul, investitiile, organizarea alegerilor parlamentare.

Astfel:

  • agricultura –  405,3 milioane lei – Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subventiilor pentru motorina, precum si pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic.
  • mediu – Guvernul a luat masuri concentrate, in principal, pe doua directii: combaterea taierilor ilegale de paduri si investitii in lucrari de aparare impotriva inundatiilor.
  • domeniile de investitii vizate sunt:  dezvoltarea regionala, transporturile, agricultura, apararea.
  • pentru buna organizare a alegerilor parlamentare, atat in tara, cat si in comunitatile de romani din strainatate Guvernul a alocat in plus 201,2 milioane lei in bugetele Ministerului Afacerilor Interne, MAE, MCSI.

Aceasta prima rectificare prevede atat cresterea veniturilor (pe fondul incasarilor realizate) cat si a cheltuielilor cu 3 miliarde de lei.

untitled

 

 

Sursa: Guvernul Romaniei