La aproximativ 6 luni de la precedenta intalnire de la Palatul Victoria dintre delegatia PUBLISIND si Prim-ministrul Romaniei, care a avut ca punct principal pe agenda, problemele salariatilor din domeniul grefa judiciara, iata ca PUBLISIND participa din nou la  o intalnire de varf in cadrul careia aspectele prioritare stabilite prin consultare interna, au fost detaliate solicitandu-se, masuri concrete.

Miercuri 9 septembrie 2020, in intervalul orara 09,00-11,30 s-a desfasurat intalnirea solicitata de Blocul National Sindical cu Prim-ministrul Ludovic Orban si cu o parte dintre membrii cabinetului, respectiv Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Ministrul Transporturilor si Ministrul Economiei. La intalnire au participat si secretari de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Finantelor Publice.

Delegatia BNS coordonata de Dumitru Costin – presedintele confederatiei, a fost formata din 10 membri ai Biroului executiv BNS printre care si Presedintele PUBLISIND caruia i-a revenit sarcina de a sustine una dintre masurile propuse de BNS in Pachetul de masuri pentru sprijinirea relansarii economice, respectiv Masura 7 – Pregătirea unui pachet de măsuri pentru protecția stării de sănătate a lucrătorilor la locul de muncă.

Pe langa masurile generale propuse de BNS pe linia protectiei lucratorilor, Federatia PUBLISIND a sustinut la intalnirea derulata astazi o serie de masuri concrete impartite in doua categorii care vizeaza partea de prevenire a riscurilor si respectiv compensarea acestora, reiterand la finalul interventiei un subiect dezbatut in intalnirea din februarie 2020, respectiv cel referitor la inechitatile salariale care au devenit regula in instantele de judecata si parchetele din Romania.

Din perspectiva feed-back-ului primit, trebuie sa mentionam din start faptul ca intalnirea nu a avut rolul de a smulge decizii ferme asumate in cadrul sedintei ci de a asigura prezentarea si sustinerea unor propuneri de masuri, precum si de a dezbate respectivele masuri. Premierul a receptionat propunerile PUBLISIND (singurele care au vizat sectorul public) fara prea multe comentarii poate cu exceptia unor referiri la deficitul bugetar care restrange drastic optiunile. Dintre masurile prezentate, presedintele PUBLISIND a insistat pe situatia stimulentelor financiare care trebuie acordate si in asistenta sociala nu numai in sanatate, pe durata starii de alerta, avand in vedere faptul ca o lege a fost adoptata recent in acest sens. Situatia este sintetizata exact in urmatorul paragraf inclus in material:

„Referitor la sectorul asistenta sociala, nu este o situatie normala aceea in care Parlamentul Romaniei respinge ordonanta de urgenta prin care Guvernul acorda un stimulent de risc angajatilor izolati prin lege in centrele de asistenta sociala (urmand o perioada egala de izolare la domiciliu) pe durata starii de urgenta, pentru ca apoi Guvernul sa blocheze, prin sesizare la CCR, legea adoptata in Parlament pentru plata stimulentului de risc inclusiv pe durata starii de alerta”.

Trebuie spus ca dupa aceasta reprezentare sintetica a situatiei, atat premierul cat si Ministrul Muncii au avut cateva reactii care denotau confuzie si au fost necesare explicatii suplimentare cu slalom facut printre ordonante, fara insa sa avem certitudinea ca problema a fost inteleasa corect si complet. Au fost afirmatii de genul „ordonanta este in vigoare chiar daca legea  nu e promulgata” sau „personalul din asistenta intra in contact direct cu persoane infectate pentru ca acestea le sunt atributiile profesionale” sugerand ideea ca nu s-ar afla intr-o situatie speciala de risc. Marturisim ca aceste reactii au fost edificatoare pentru a ne calibra exact asteptarile pe acest subiect. Speram doar ca decizia CCR sa nu duca la respingerea legii cu privire la care am informat detaliat in acest articol. In cazul in care totusi stimulentul pentru risc nu se va acorda cel putin in domeniile asistenta sociala dar si pentru politistii aflati in situatii specifice, Federatia PUBLISIND are in vedere organizarea de actiuni sindicale.

Mai retinem o declaratie a Ministrului Muncii si Protectiei Sociale si anume aceea ca isi va duce la capat mandatul actual, pana la alegerile parlamentare, iar pentru ca nu a mai ramas decat foarte putin timp, in acest mandat nu poate asuma noi teze intrucat isi doreste sa duca la bun sfarsit obiectivele asumate deja si aflate in diferite stadii. Intelege fiecare ce poate din aceasta afirmatie adresata Presedintelui BNS, raportat la o parte dintre masurile propuse. Referitor la grefieri, Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, a admis ca intr-adevar nu a existat o continuare concreta a intalnirii precedente si a luat act de propunerea Presedintelui PUBLISIND privind organizarea unei intalniri cu ministrii muncii, justitiei si finantelor pentru a evita jocul de-a declinarea competentelor practicat de aceste ministere in dialogul cu noi. Ludovic Orban si-a notat detaliile asigurandu-se ca a inteles exact ce ministri trebuie sa participe la intalnire, aspect care ne da speranta ca aceasta se va si realiza. Pentru urgentare vom insista pe tema cu un material scris.

Materialul sustinut de Presedintele PUBLISIND: