Vineri 22 noiembrie 2019, presedintele PUBLISIND Stefan Teoroc impreuna cu presedintele BNS Dumitru Costin au participat la o intrevedere cu ministrul Catalin Predoiu pe teme prioritare pentru personalul din familia ocupationala Justitie. PUBLISIND include in structura sa 14.000 de sindicalisti din acest domeniu – politisti de penitenciare, personal din grefa judiciara si consilieri de probatiune. Catalin Predoiu exercita al patrulea mandat de ministru al justitiei iar acest lucru a facilitat o discutie eficienta, focalizata strict pe prioritati fara a fi necesare descrieri ample de context. Intalnirea de vineri prefigureaza o sedinta mai ampla pe acest domeniu care se va organiza in prima saptamana din luna decembrie anul curent.

In ultima perioada, schimbarile la varful MJ (ca de altfel si la alte ministere) s-au succedat cu o frecventa suficient de mare cat sa nu reusim sa ducem niciun proiect sau demers la capat cu acelasi ministru, iar acest lucru face viata liderilor de sindicat foarte dificila, acestia fiind nevoiti „sa reia emisia de la zero pe alte si alte frecvente”. De la un ministru la altul, strategia de coordonare a structurilor si domeniilor din portofoliu a fost diferita. Fie coordonare directa fie prin intermediul unor secretari de stat sau chiar consilieri. Catalin Predoiu va delega coordonarea domeniilor, acest lucru este sigur. Stilul ministrului in exercitiu este diametral opus de cel al lui Tudorel Toader de exemplu, care nu permitea miscarea libera a celor din echipa sa, ci doar participari punctuale, cu mandat strict.

Echipa de coordonare MJ nu are inca un format final, fiind in curs discutii si analize pentru cooptarea unor noi membri. In cadrul intalnirii ministrul a luat act de acoperirea sindicala a Federatiei PUBLISIND si a fost setat un canal de comunicare cu mentionarea catorva aspecte prioritare selectate pe criteriul urgentei. O serie de probleme din Politia Penitenciara necesita atentia imediata a ministrului avand in vedere blocarea concursurilor incepand cu luna august 2019, situatie care impiedica compensarea din sursa externa a iesirilor din sistem, precum si problemele principale pe linie de drepturi (decontul ratelor pentru locuinte si actualizarea normelor de hrana si echipare) – mai multe detalii pe pagina www.snpp.ro. In cadrul intalnirii mai ample care urmeaza a avea loc vor fi discutate aspecte privitoare la statutele personalului din grefa judiciara si din probatiune, acte normative mult asteptate care trebuie sa vina cu un upgrade substantial in materie de resurse umane si drepturi.

Referitor la grefa judiciara si probatiune (propunerea atingand indirect si magistratii) presedintele PUBLISIND a solicitat un prim demers concret si urgent de facut in vederea includerii familiei ocupationale Justie in lista domeniilor prevazute la art 25 alin 2 din Legea nr 153/2017, alaturi de instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială şi cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Tinta este eliminarea limitarii la nivelul de ordonator simplu a procentului maximal de sporuri, avand in vedere riscul de pierderi salariale la momentul in care salariile de baza ating nivelul prevazut pentru anul 2022. Prin exceptia propusa, limita de 30% prevazuta pentru sporuri s-ar raporta la nivelul ordonatorului principal si ar genera cel putin o echilibrare astfel incat sa nu existe situatii diferentiate de la un ordonator (secundar/tertiar) la altul. Atat aspectele susmentionate cat si alte probleme importante vor face obiectul unui material pe care PUBLISIND/BNS il vor inainte catre Ministerul Justitiei urmand dezbateri pe temele propuse, in cadrul sedintei din luna decembrie.