Totusi, pana unde va merge Florin Cîțu cu aceasta strategie bazata pe diversiuni, acuze si atacuri, completand astfel dezastrul dialogului social din Romania anului 2021? Dupa prima aroganta inutila comisa in relatia cu Consiliul Economic si Social, sanctionata public de Federatia PUBLISIND Cîțu loveste din nou. In dialog dar si in bunul simt.
In sedinta Consiliului Economic si Social din al carui plen si birou executiv face parte si presedintele PUBLISIND, s-a luat act, doar din politete fata de un invitat din partea MAI care participa la sedinta, de un proiect de lege initiat de ministerul mentionat si pentru care se solicita un aviz urgent pentru a fi aprobat in sedinta de guvern din aceeasi zi.
Proiectul a fost transmis catre CES cu 15 minute inainte de inceperea sedintei de plen astfel incat acesta nu a putut fi redirectionat nici comisiilor de specialitate pentru avizare si nici macar membrilor plenului, fiind nu doar imposibil dar chiar si ilegal avizul pretins plenului CES. Au fost oferite pe larg aceste explicatii reprezentantului MAI, pentru ca, la scurt timp, Florin Cîțu sa atace CES acuzand institutia de un refuz nejustificat al avizarii.
Comunicatul emis de CES in reactie:
COMUNICAT DE PRESĂ
În legătură cu afirmațiile formulate în cadrul briefing-ului de presă susținut la finalul ședinței de guvern din 7 aprilie 2021, Consiliul Economic și Social face următoarele precizări:
Instituția noastră și-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate și susținere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgență, Plenul Consiliului Economic și Social hotărând, în acest sens, ca ședințele să se desfășoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior ședinței săptămânale a Guvernului.Proiectul de Lege pentru modificarea și combaterea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51. Suplimentarea ordinii de zi a ședinței de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10:00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate.
În pofida faptului că Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineții de mâine, 8 aprilie, vor fi organizate ședințele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14:00, ședința Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de Lege mai sus menționat.
Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare. Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiții rolul conferit de Constituția României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure Consiliului Economic și Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare.
„Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare” (Art. 141 din Constituția României)
Miercuri, 07.04.2021