Despre efectul devastator al Ordonanţei de urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene (”OUG Trenuleț”) am atras atenția în repetate rânduri. Întreaga societate resimte efectul unor decizii politice controversate prezentate drept esenţiale pentru evitarea dezechilibrelor bugetare şi pentru limitarea deficitului public.
Ne concetrăm de această dată atenția asupra unor prevederi ce impactează activitatea de accesare și implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile în contextul în care în prezent România și-a asumat îndeplinirea unor obiective în domenii strategice cofinanțate din bugetul UE.
Astfel art. 4, alin. 1 prevede că ”Ordonatorii de credite dispun măsurile necesare astfel încât cuantumul fondurilor necesare pentru plata majorării salariale acordate potrivit art. 16 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, să nu depăşească plăţile efectuate cu această destinaţie în luna noiembrie 2024”.
De asemenea art. 16, alin.1 din Legea-cadru nr. 153/2017 stipulează că ”personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență prevăzut la art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect.”
Ținând seama de situațiile identificate de membrii organizației noastre în practică și care au afectat salariații din instituțiile publice angrenați în activități din domeniul accesării/ implementării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, solicităm modificarea de urgență a prevederilor legale menționate din mai multe considerente:
- Măsura are un impact negativ semnificativ privind activitatea de accesare și implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, implicit privind diminuarea veniturilor aferente bugetului general consolidat, contrar scopului actului normativ.
- Limitarea acordării drepturilor salariale cuvenite echipelor de proict care sunt finanțate din bugetul proiectelor generează diminuări relevantei ale ratei de absorbție la nivelul proiectelor, precum și la nivelul programelor naționale/operaționale, precum și diminuarea veniturilor aferente bugetului general consolidat (impozit pe venit, contribuțiile sociale obligatorii).
- Din perspectiva managementului resurselor umane, măsura va genera dificultăți privind implementarea proiectelor, întârzieri care nu vor putea fi recuperate, chiar și blocaje în implementare sau rezilieri de contracte de finanțare.
- Autoritățile de management 2021 – 2027 previzionează riscuri majore (sistemice) de neîndeplinire a obiectivelor și indicatorilor asumați de România în principalele domenii cofinanțate din bugetul UE.
Echipa Federației PUBLISIND
*Respect profesional