Asa cum am precizat la finele articolului precedent, in cadrul intalnirii Gurpului de lucru, ce are ca scop stabilirea unui mecanism de actualizarea a salariului minim, din  data de 11.08.2016, domnul Ministrul al Muncii, Dragos Paslaru a facut in deschiderea  sedintei,  precizari legate de aplicarea OUG 20/2016 si noul proiect de lege pentru salarizarea in sectorul bugetar .

Din cele precizate de catre domnul Ministru retinem, legat de salarizarea in sectorul bugetar, respectiv OUG 20/2016 si noul proiect de lege pentru salarizarea in sectorul bugetar: 

  • cresterea salariilor la nivel de ministere va fii amanata. Au descoperit un raport al Curtii de Conturi care pune in discutie corectitudinea stabilirii salariilor la nivel de Secretariat General al Guvernului. Avand in vedere ca in conformitate cu prevederile OUG 20/2016,  salariile pentru Administratia Presedintiala, Parlament si alte structuri ale administratiei centrale, trebuie majorate cu 70% din salariile existente la nivelul SGG, discutiile existente privind stabilirea inadecvata a salariilor la nivelul SGG atrage amanarea salariilor la nivel central.
  • actualmente ministerul lucreaza la un document ce are ca scop aplicarea unitara a prevederilor OUG 20/2016. Aparitia acestui document este intarziat  de 3 subiecte majore, si anume:- Agentia Nationala a Functionarilor Publici  da o alta interpretare termenului de functie publica decat cea avuta in vedere la elaborarea OUG

    – A doua problema este  interpretarea notiunii de salariu stabilit – Ministerul Finantelor Publice considera acest salariu ca fiind cel existent in plata iar sindicatele din administratie sustin ca e cel stabilit prin lege.

    – A treia problema vizeaza notiunea de institutie publica – Ministerul Finantelor considera institutie ca fiind un ordonator de credite indiferent de nivel, iar alti parteneri sustin ca sunt ordonatorii principali de credite cu toate structurile lor din subordonare / coordonare.

  •  noua salarizare in sectorul public.  Marti a avut loc o intalnire la nivel de Prim Ministru, pentru stabilirea unui mandat si un set de principii pentru salarizarea in sectorul public. In jurul datei de 22.08.2016 va avea loc o noua intalnire pentru stabilirea unui mandat, astfel incat la sfarsitul lunii sa se inceapa discutiile pe aceasta tema.

Revenim cu noi detalii.

 

Sursa: reprezentantul BNS in Grupul de lucru.