Astăzi, 27 mai, la sediul Ministerului Muncii din b-dul Gheorghe Magheru nr.31, a avut loc întâlnirea programată cu sindicatele din domeniul ADMINISTRAȚIE și FUNCȚII DE DEMNITATE PUBLICĂ (inclusiv ANSVSA și autorități publice). Ședința, condusă de Mihnea-Claudiu Drumea secretar de stat MMPS, a avut ca subiect intenția asumată de Guvernul  Florin Cîțu de modificare a salarizării bugetarilor. Au mai participat, Elena Ispas, șef serviciu politici salariale MMPS, Iuliana Popescu, consilier superior Direcţia Dialog Social MMPS și alți specialiști din minister cu atribuții pe sectorul administrație publică.

Federația PUBLISIND, reprezentată de Marian Emilian – Președinte executiv PUBLISIND / Sindicatul Liber Finanțe Constanța și Andy Nagy, Președinte SNST și Vicepreședinte PUBLISIND, a participat la ședința ce a avut ca subiect intenția Guvernului Florin Cîțu de modificare a salarizării bugetarilor.

Reprezentanții prezenți la discuțiile de astăzi au prezentat punctul de vedere al organizațiilor din care fac parte. Mai jos o parte dintre subiectele pe teme comune:

– organizațiile din administrația publică locală analizează, unele vor limite (minim și maxim)  alții vor grilă; și în această zonă sunt discrepanțe din diverse motive.  PUBLISIND va prezenta o propunere pe acest subiect la următoarele întâlnire;

– majoritatea organizațiilor au insistat asupra discrepanțelor create de hotărârile judecătorești și deciziile ordonatorilor de credite prin aplicarea sau neaplicarea legii salarizarii – este nevoie de egalizare;

– în privința unei noi legi sau modificarea actualei legi de salarizare – părerile au fost împărțite, unii susțin că este nevoie doar de înlăturarea inechităților existente, alții cred că este nevoie de o nouă lege – reprezentanții MMPS nu au prezentat poziția ministerului pe acest subiect; toți cei prezenți s-au pronunțat împotriva neaplicării actualei Legi a salarizării;

– nimănui nu-i convine stabilirea plafonului de sporuri la un maximum de 20%, e adevărat că mulți nu au înțeles că propunerea este ca o parte din ele să fie incluse în salariu de bază;

– majoritatea celor prezenți au fost de acord cu un spor în sumă fixă pentru condiții vătămătoare;

– o parte dintre lideri au criticat Memorandumul, alții l-au respins în totalitate;

– nu s-a primit un răspuns din partea MMPS cu privire la suma totală / cât va fi anvelopa salarială.

Reprezentanții PUBLISIND au criticat lipsa dialogului social înainte de adoptarea Memorandumului. Au făcut precizări, cu exemple din MFP, Min.Mediului și MTS, asupra discrepanțelor existente și au întrebat de ce la această dată MMPS nu are un răspuns pentru discrepanțele salariale create de instanțe / angajatori (problemă cunoscută de mult timp). De asemenea, am arătat că în instanță s-au câștigat (în unele cazuri) drepturi care fac parte din salariu de bază și având în vedere principiu dreptului câștigat (care până acum a fost respectat) e posibil ca la 01 ianuarie 2022, startul să fie diferit și să ne trezim în continuare cu discrepanțe.

Delegația federației noastre a punctat faptul că nu acceptăm măsurile prin care a fost suspendată / neaplicată Legea salarizării, motiv pentru care avem cele mai multe proteste organizate de la începutul anului. PUBLISIND a suspendat protestele pe perioada discuțiilor pe marginea Memorandumului adoptat de Guvern, dar nu suntem dispuși ca negocierile să se desfășoare fără un termen clar asumat. Am solicitat MMPS să intervină acolo unde ministerele încă nu au formulat puncte de vedere comune, propuneri pentru fiecare domeniu asupra cărora să decidă împreună cu propriile organizații sindicale.

La finalul întâlnirii Secretarul de stat Mihnea-Claudiu Drumea a arătat întreaga sa deschidere asupra propunerilor ce vor fi făcute și a dezbaterilor care vor avea loc cu privire la modificările anunțate. De asemenea, a recunoscut că sunt unele probleme la nivelul ministerelor privind comunicarea pe tema Memorandumului, dar vor fi remediate. MMPS a primit și unele raportări de la ministere care nu reflectă realitatea și tocmai de aceea este necesar dialogul cu sindicatele. A precizat că aceasta e o primă întâlnire urmând ca, după ce se primesc toate informările și după ce au loc întâlnirile minister – sindicate, să ne reîntâlnim în formula de azi și să discutăm punctual toate propunerile.

Echipa Federației PUBLISIND