COMUNICAT DE PRESA

„Muncim pe datorie, rusine sa va fie!”

 Miting la Administratia Nationala a Penitenciarelor – 13 august 2015, ora 09,00

Conferinta de presa la Blocul National Sindical – 12 august 2015, ora 12,00

 • Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) organizeaza Mitingul „Muncim pe datorie, rusine sa va fie!” joi 13 august 2015 incepand cu ora 09,00 la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (Bucuresti, sectorul 2, strada Maria Ghiculeasa nr 47) ca urmarea a nerespectarii ultimatumului (10.08.2015) stabilit de SNLP pentru plata integrala a drepturilor salariale restante de opt luni. In functie de raspunsul angajatorilor, SNLP va continua protestele pe termen nedeterminat.
 • Incepand cu data de 13 august 2015 toti salariatii din penitenciare vor purta banderole negre, in semn de sustinere a actiunilor declansate de SNLP si de doliu pentru pierderea demnitatii unei profesii.
 • Anuntam organizarea unei Conferinte de presa pe data de 12 august 2015, ora 12,00 la sediul Blocului National Sindical (Bucuresti, sector 3, Strada Turturelelor nr 11 A, clădirea Phoenicia Business Center, etaj 3). Vor fi detaliate revendicarile si se va prezenta calendarul de actiuni sindicale decise de SNLP. Se pun la dispozitie mape de presa cu documente integrale inclusiv ER.PLAN (Strategie de urgenta / Sistem-standard) – propus de SNLP (finantare externa). Participa presedintele BNS – Dumitru Costin.

Ministerul Justitiei (MJ) in complicitate cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP)
au depasit L.I.M.I.T.A. de toleranta a personalului:

Lasitate-Incapacitate-Minciuna-Incompetenta-Tradare-Abuz
 • Lasitatea – materializata in fuga de raspundere si de dialogul social; MJ si ANP nu reactioneaza si nu-si indeplinesc atributiile legale decat sub amenintarea protestelor, prima tendinta fiind de ignorare sau chiar de incalcare a legilor. Pentru emiterea unor ordine obligatorii prin lege, MJ a reactionat cu patru luni intarziere doar dupa ce a fost aprobata organizarea unui miting la sediul MJ pe data de 4 martie 2015. La distanta de inca patru luni de atunci, drepturile reglementate prin ordinele respective sunt inca restante.
 • Incapacitatea – de a identifica solutii pentru finantarea decenta a sistemului penitenciar criticat aspru dar zadarnic de mass-media si de opinia publica pentru conditiile invechite de detentie, de siguranta si de munca. MJ/ANP prefera sa induca public o situatie stabila si sigura a sistemului penitenciar decat sa admita carentele si sa sa evidentieze riscurile, fundamentand solicitari pentru finantarea corespunzatoare.
 • Minciuna – ridicata la rang de strategie prin care ANP incearca sa mentina pacea sociala benefica stabilitatii posturilor inalte, dezorientand salariatii prin decizii si informari haotice, indicand termene false de plata a unor restante salariale si asumand promisiuni fara fundament, niciodata puse in practica.
 • Incompetenta – MJ/ANP a dus la lipsa bugetului si a normelor de aplicare a legislatiei care impune compensarea muncii prestate peste timpul normal de lucru, decontarea unor drepturi statutare sau acordarea unor majorari salariale decise de guvern inca din anul 2014; prelungirea unor demersuri pana la pierderea scopului si deturnarea interesului; lipsa de profesionalism si de reactie, MJ/ANP multumindu-se sa studieze de la distanta si sa copieze selectiv demersurile colegilor din politie (MAI).
 • Tradarea –  propriului personal suprasolicitat si trimis in misiuni riscante, fara dotari si forte corespunzatoare, conform legii; accentul pe sanctiuni ca unica modalitate de motivare si de stimulare a performantei. MJ/ANP contabilizeaza sute de mii de ore suplimentare de munca necompensate, in crestere permanenta, fara nicio tresarire, masura sau solutie.
 • Abuzul – de putere manifestat prin decizii unilaterale, netransparente, prin incalcarea Acordului colectiv de munca si atitudine aroganta in relatia cu sindicatele. Ignorarea solicitarilor punctuale, periodice ale SNLP in planul drepturilor salariatilor.

REVENDICARI / MOTIVE

 • DEBLOCAREA (FINANTAREA) DE URGENTA A 1.000 DE POSTURI VACANTE (OCUPARE PRIN CONCURS)
  Numarul de posturi prevazute pentru sistemul penitenciar este mult sub limita prevederilor legale. Afirmatia este probata de primele aplicari (2015) ale standardelor propuse de SNLP care indica un necesar real de posturi aproape dublu fata de cel existent. In prezent, pentru sistemul penitenciar sunt prevazute 15.500 posturi dintre care 3.000 sunt vacante in mod constant in ultimii 8 ani. Raportul personal/detinuti (1:3) este alterat prin comparatie cu alte state UE avand in vedere faptul ca in Romania absolut toate misiunile cu detinuti sunt efectuate de personalul din penitenciare inclusiv escortare/transfer, iar unitatile si dotarile sunt uzate moral si insuficiente. Romania cheltuie mai mult cu plata unor procese pierdute decat cu investitiile in conditii de detinere/munca.
 • COMPENSAREA ORELOR SUPLIMENTARE CU TIMP LIBER SAU PRIN PLATA UNOR MAJORARI SALARIALE
  Schema de personal subdimensionata (necesar minim crestere: 50%) suprapusa pe capacitatea legala de detinere mult depasita (necesar minim crestere: 30%) genereaza suprasolicitarea personalului existent (12.500 salariati) si implicit un numar enorm de ore suplimentare de munca (500.000) imposibil de compensat si in crestere permanenta. Efectele insuficientei resurselor sunt resimtite strict de salariatii actionati in instanta in nume propriu, lipsiti de orice protectie fizica sau juridica. In plus, functionarii cu statut special din sistemul administratiei penitenciare muncesc pe datorie, asteptand de aproape un an drepturile datorate.
 • ACHITAREA DREPTURILOR CUVENITE PERSONALULUI LA ZI SI FARA RESTANTE ISTORICE
  Nu au fost achitate drepturile salariale hotarate de Guvernul si Parlamentul Romaniei in anul 2014 pentru personalul din structura de aparare nationala. Personalul din penitenciare nu a beneficiat niciodata in istoria sistemului de echipament pe anul in curs ci doar sub forma de restanta pentru anul anterior. Echipamentul achizitionat in anul 2014 este de o calitate foarta slaba chinuind salariatii pe canicula si cuprinde un numar mult mai mic de articole in comparatie cu