Salariati din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare aflati in situatia in care au lipsit de la serviciu un intreg an calendaristic, fiind in concedii medicale sau in concedii fara plata, vor putea beneficia de concediul de odihna anual.
In cazul in care perioadele de concedii (medicale sau fara plata) au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe doi sau mai multi ani calendaristici consecutivi, se acoda un singur concediu de odihna in anul reinceperii activitatii, daca acesta nu a fost efectuat in anul in care au lipsit de la serviciu.
Modificarile legislative sunt incluse in Hotararea adoptata astazi de Guvern, prin care se revizuieste HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
Prin aceasta hotarare durata concediului de odihna anual nu va mai fi conditionata de durata concediilor medicale sau fara plata, iar Romania se conformeaza si pune in aplicare dispozitiile articolului 7 din Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru.
Comisia Europeana, prin scrisoarea de punere in Intarziere-Incalcare nr.2013/4233, considera ca legislatia nationala din Codul Muncii din Romania si din HG 250/1992, nu poate fi considerata ca fiind compatibila cu articolul 7 din Directiva 2003/88/CE si a invitat Guvernul Romaniei sa prezinte observatiile necesare.
Urmare acestei solicitari, Romania a realizat demersurile legislative de modificare si completare a Legii nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: Guvernul Romaniei