„Muncim pe datorie, rușine să vă fie!”

Ne-am cerut drepturile la noi în sistem, apoi la minister și în final la nivel de guvern. Nimic. Am elaborat, am propus și ne-am implicat. Fără finalitate. Ne-am săturat de corespondențe fără răspuns și am dat un ultimatum – 10.08.2015 – pentru plata tuturor restanțelor salariale. Nimic. Nu s-au tinut de cuvânt. Noi da. Pe 11 august SNLP a emis un comunicat, pe 12 august a fost organizată o conferință de presă cu sprijinul BNS (au participat 7 televiziuni precum și alte echipe mass-media) în cadrul căreia au fost făcute cunoscute revendicările și problemele principale ale sistemului penitenciar, iar pe 13 august urma să se deruleze mitingul din fața ANP cu deviza „Muncim pe datorie, rușine să vă fie!”.

Primăria București a considerat însă că spațiul din fața ANP este impropriu pentru un număr de 400 de protestatari și am fost nevoiți să schimbăm locația mitingului. Am inversat etapele dar nu ne deranjează. „Și pe cod portocaliu tot în stradă o să fiu”. Vremea și locația sunt doar detalii. Forța protestului a stat în legitimitatea revendicărilor. Nu am cerut nimic în plus decât ceea ce ni se cuvine prin lege! Am făcut-o legal și exact cum ne-am propus.

Mitingul SNLP s-a derulat după cum a fost proiectat. 400 de protestatari în uniforme de serviciu, dotați cu toată tehnica sindicală posibilă. Determinați, vocali, curajoși. Au scandat fără frică, pledând pentru un sistem penitenciar european, strigând pentru demisia celor vinovați de dezastrul actual. S-au descărcat de umilința îndurată zilnic, au criticat democratic și i-au cerut ministrului să plece. Și să-l ia cu el și pe directorul său general. Sau să rămână amândoi, dar să facă treabă. Deși…

SNLP mulțumeste și îi susține pe toți cei care s-au implicat și se implică în continuare, care participă, care își asumă, care… stau drepți. Nu drepți cu supunere și disciplină. Ci drepți în luptă. Drepți în fața riscurilor și presiunilor. Presiuni din partea conducerii, nu a deținuților. Noi nu vrem să blocăm reforme ci să le urgentăm. SNLP este o structură proactivă, a dovedit-o. Dar dacă nu merge cu vorba bună, cu proiectele și cu propunerile constructive, știm să fim și aspri, să sancționăm. Public. Nu ne testați limitele! Am arătat că ne ținem de cuvânt și nu ne vom opri până nu scoatem sistemul acesta din întuneric!

Cu cât înțelegeți mai repede asta, dragi conducători, cu atât mai bine. Pentru noi toți!

Galerie Video