DECIZII BIROU EXECUTIV – 09.03.2011

1. Avand in vedere faptul ca in data de 8 martie a.c., premierul Emil Boc a asumat raspunderea Guvernului in Parlament asupra unui proiect de modificare a Codului Muncii pe care confederatiile sindicale si un numar important de confederatii patronale il resping,

Avand in vedere faptul ca Biroul Tehnic al Organizatiei Internationale a Muncii a transmis un aviz negativ asupra modificarilor propuse de cabinetul Boc,

Avand in vedere faptul ca manifestatiile de protest desfasurate de confederatiile sindicale in intreaga tara incepand cu data de 28 februarie a.c. au fost astfel ignorate de premierul Boc si ministrul muncii, Botis:

Pe data de 16 martie a.c., ziua votarii motiunii de cenzura depuse de catre grupurile parlamentare membre ale Uniunii Social Liberale (USL) – motiune ceruta de confederatiile sindicale si patronale reprezentative -, se va organiza in piata Constitutiei, incepand cu ora 12.00, un miting sindical de protest. Mitingul sindical isi propune atingerea unui obiectiv de minimum 40 000 de participanti, in intervalul orar 12.00 – 16.00. Din acest numar BNS va participa cu cel putin 10 000 de manifestanti.

Toate comunicarile privind organizarea acestei manifestatii – traseu, capete de coloana, ore de intalnire etc. – sunt coordonate de:

  • Ion Pisc, prim-vicepresedinte BNS, tel. 0723.644242;
  • Danut Chelaru, tel. 0744 599900 / e-mail: dae@romaero.ro;
  • Stefan Budica, dept. Organizare BNS, tel. 0749158804 / e-mail: sbudica@bns.ro;
  • Valentin Cristescu, dept. Organizare BNS, tel.0749158806/ e-mail: vcristescu@bns.ro.

2. In eventualitatea respingerii motiunii de cenzura BNS va continua actiunile de protest stabilite impreuna cu celelalte confederatii sindicale reprezentative. Se continua strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei la nivel national.

BNS declanseaza singur o operatiune de analizare completa a cadrului legislativ ce reglementeaza piata muncii din Romania in vederea evaluarii modului in care au fost transpuse la nivel national prevederile din conventiile Organizatiei Internationale a Muncii, dar mai ales directivele europene in domeniu, de respectarea carora este conditionata calitatea de stat membru a Romaniei. In situatia in care se va constata incalcarea directivelor europene, se va cere Guvernului modificarea legislatiei muncii si, in paralel, va fi sesizata Comisia Europeana pentru declansarea procedurii de infringement impotriva statului roman.

3. Pana la sfarsitul acestei saptamani, 7-11 martie a.c., impreuna cu expertii USL, se va elabora un document pe baza caruia grupurile parlamentare membre USL vor ataca Codul Muncii – varianta Boc la Curtea Constitutionala in situatia in care motiunea de cenzura pica pe 16 martie a.c.

4. Se convoaca Biroul Executiv al BNS in prezenta tuturor presedintilor de federatii membre BNS pentru data de 17 martie a.c., ora 11.00, pentru evaluarea rezultatelor manifestatiei din 16 martie, cat si pentru stabilirea urmatoarelor actiuni de protest. Este obligatoriu ca la aceasta intalnire fiecare presedinte de federatie sindicala afiliata BNS sa se prezinte cu dosarele complete privind situatia strangerii semnaturilor pentru declansarea grevei la nivel national.

Pentru detalii legate de acest aspect, presedintii federatiilor il pot contacta direct pe presedintele BNS, Dumitru Costin.

5. BEx BNS o desemneaza ca reprezentant titular al BNS in delegatia lucratorilor din Romania care va participa la lucrarile din acest an ale Conferintei Internationale a Muncii de la Geneva, in perioada 30 mai – 18 iunie 2011, pe doamna Mariana Kniesner, vicepresedinte. Reprezentantul BNS supleant in delegatie va fi dl. Arpad Suba.

6. Avand in vedere iminenta plecare a dlui vicepresedinte Ovidiu Jurca la postul de senior specialist in activitatile lucratorilor din cadrul Biroului Regional Budapesta al Organizatiei Internationale a Muncii, BEx BNS il imputerniceste pe dl. secretar general Minel Ivascu ca, dupa primirea documentelor oficiale din partea OIM, sa procedeze la perfectarea formelor legale si contractuale pentru incetarea raporturilor de munca dintre BNS si dl. vicepresedinte Ovidiu Jurca.

7. BEx BNS aproba urmatoarele mandate de reprezentare pentru filiala BNS Sibiu:

– dl. Remus Helju, presedinte filiala BNS Sibiu, reprezinta BNS in cadrul Consiliului de Administratie al Casei de Cultura a Sind. Sibiu si in cadrul Comisiei de Dialog Social la prefectura Sibiu;
– dna Elena Safta, prim-vicepresedinte filiala BNS Sibiu, reprezinta BNS in cadrul Consiliului de Administratie al C.A.S. Sibiu;
– dna Claudia Karacsony, vicepresedinte filiala BNS Sibiu, reprezinta BNS in cadrul Comisiei judetetene de formare profesionala.

Presedinte,
Dumitru COSTIN